"Ya Allah Ya Tuhanku.... Sesungguhnya kepada Engkau aku meminta dan tempat untuk aku mengadu. Kau lindungilah aku, keluargaku dan teman-temanku serta muslimin dan muslimat daripada kejahatan dan tipu daya syaitan yang di rejam. Kau permudahkanlah segala urusan seharian kami, murahkanlah rezeki kami, berkatilah perjalanan hidup kami. Tunjukanlah kami agar terus berada di jalan yang lurus & diredhai Mu Ya Allah. Sesungguhnya hanya kepada Engkau aku berserah... Aamiin..."

Isnin, 20 Jun 2011

RESEPI: NASI KERABU

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Dalam duk sibuk2 meng 'key in' data sempat lagi hida post entry dan blogwalking.. sambil2 je.. kebetulan ada member2 tanya mcm mana nk buat nasi kerabu.. so, hida amik peluang ada blog tuk berkongsi kat sini je.. nanti kalau ada yang tanya lagi boleh la hida bagi link ni.. kebetulan balik kampung hari tu mak buat nasi kerabu dan di bantu oleh anak2 perempuan.. 1st entry hida dalam blog ni adalah Resepi Nasi Kerabu (Long Island Village).. Jomm pakat mencuba Nasi Kerabu versi hida yang di ajar oleh mak tercinta..



Nasi:
Basuh beras macam biasa..
Masukkan daun limau purut, serai, daun pandan, daun lengkuas dan juga daun kunyit serta pewarna (biru/kuning)..

p/s: Jika ada pokok Bunga Telang/Butterfly Pea/Clitoria ternatea,
rebus bunga tersebut tapis dan ambil air untuk dijadikan sebagai pewarna biru...
lagi cantik warnanya..

Air lada:
Blander lada(cili), bawang putih (2 ulas)
Garam n gula secukup rasa.. nak masukkan cuka pun boleh juga tapi jangan banyak sangat nnti masam pulak..

Budu:
Lebih baik masak dulu, campur daun limau purut, serai dan sedikit gula Melaka

Sambal kelapa:
Kelapa parut di goreng seperti nak wat kerisik..
Pas2 blander, jgn lumat sgt.. - A
Blander halia, bawang merah, bawang putih - B
A dan B tadi di campur dengan ikan yg telah direbus dan di asingkan tulang2nye..
Garam n gula secukupnya..
Gaul hingga sebati..

Ulam-ulaman:
Kobis
Kacang panjang
Daun kesom
Taugeh
Bunga kantan
Timun batang
Daun serai kayu


[lagi sedap jika ada keropok keping, ikan celup tepung, ayam goreng, telur masin, bawang putih jeruh dan juga solok lada]

~ SIAP UNTUK DIMAKAN... SELAMAT MENCUBA ~

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...