"Ya Allah Ya Tuhanku.... Sesungguhnya kepada Engkau aku meminta dan tempat untuk aku mengadu. Kau lindungilah aku, keluargaku dan teman-temanku serta muslimin dan muslimat daripada kejahatan dan tipu daya syaitan yang di rejam. Kau permudahkanlah segala urusan seharian kami, murahkanlah rezeki kami, berkatilah perjalanan hidup kami. Tunjukanlah kami agar terus berada di jalan yang lurus & diredhai Mu Ya Allah. Sesungguhnya hanya kepada Engkau aku berserah... Aamiin..."

Isnin, 31 Disember 2012

SELAMAT TAHUN BARU 2013

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi kerna masih memberikan kesihatan yang baik dan berpeluang meneruskan kehidupan ini untuk mencari redhaNYA... Beberapa jam je lagi kita semua akan melangkah ke tahun baru... Rasa kejap je kan 2012 ni... Macam mana azam 2012?? Boleh dikatakan 90% tercapai dan 10% lagi tu Hida anggap sebagai kelemahan Hida dalam menghadapinya... Dan Hida yakin dengan ketentuanNYA...

Alhamdulillah 2012 memberikan seribu satu makna untuk Hida.. Bulan Februari Hida dapat siapkan pengajian diperingkat Master dan bulan Mei Hida konvo... Bulan Oktober Hida sambung pengajian diperingkat PhD bagi meneruskan impian dan harapan keluarga dan juga impian Hida sendiri... Dan pagi ini tepat jam 10:30 pagi, penghujung 2012 benar-benar memberikan seri kepada Hida dan keluarga.... Alhamdulillah Hida berjaya dapat scholarship tuk meneruskan pengajian... Hida terus hubungi mak untuk berkongsi berita ini dengan linangan airmata kegembiraan... Terima kasih ya Allah kerna permudahkan urusan hambaMU ini...

Bercakap berkenaan tahun baru memang takkan lengkap dengan persoalan "Apakah AZAM baru??"... Beberapa jam je lagi juga adalah merupakan pertambahan usia kita semua kan... Dan untuk 2013, Hida dah di ambang 30... Dah nak masuk 3 siri ni.. hehee... Apa azam Hida?? Azam yang paling jelas untuk 2013 adalah:

Siapkan proposal PhD... Bentang pada mana2 kolokium tuk dapatkan respon serta idea tuk mantapkan lagi proposal... Memastikan penyelidikan 30% siap tuk memasuki tahun yg kedua iaitu 2014...

Azam lain?? Hida dah tetapkan azam semasa tahun baru hijrah yang lepas... Ada juga yang bertanya... "Dah nak masuk tahun baru ni, bila lg nak tamatkan zaman bujang?? Agaknya 2013 dapat makan nasi minyak tak??"... Rasanya soalan tu bukan je setiap kali tahun baru tapi hari2 kot.. hehee... Sebenarnya soalan tu hanya membuatkan Hida tersenyum tanpa kata.... Tapi Hida sentiasa aminkan.. Mudah2an 2013 memberi sinar baru tuk hida... :))

Apa pun SELAMAT TAHUN BARU 2013 tuk semua teman2 blogger... Moga kita semua terus sukses dalam apa jua bidang yang kita ceburi... Doa hida juga, mudah2an kita terus istiqamah dalam menjalani kehidupan ini...

Dalam hidup ini kita dihidangkan dengan pelbagai pilihan... Pilihan itu ada yang baik dan ada yang buruk.... Semuanya terpulang pada diri kita sendiri samaada nak yang baik atau buruk.. Tahun makin bertambah... Umur juga semakin meningkat... Penyesalan, keinsafan dan perubahan biarlah dari sekarang, kerna esok mungkin bukan milik kita lagi.. - Haida Hida

Sabtu, 29 Disember 2012

RAGAM PELAJAR DAN KADS1M

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

sepanjang bulan Disember 2012, hida dapat kontrak keje di bawah Skim Pelajar Bekerja... bermula dari 3 Disember - 31 Disember, bermakna ada lagi sehari... hida cuma ditugaskan untuk mengedar Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) kepada pelajar2.. kenal tak KADS1M?? antara salah satu keistimewaan dan kemudahan yang diberikan oleh kerajaan dan Kementerian untuk pelajar2 di Malaysia... hida masih tak berpeluang lagi nak ambil kad hida.. hehee... pelikkan, ditugaskan mengedar kad tpi yang diri sndiri tak sempat amik... ini kerana, hida ditugaskan edar untuk pelajar diploma, ijazah dan juga gstt... untuk master dan juga PhD, diedarkan kat institut pengajian siswazah (IPS)... tu yg tak sempat nak ambil... mgkin selepas 31hb Disember...

lebih kurang 70 kotak kne edarkan... 

ok la, bercerita berkenaan KADS1M ni, banyak gak la pengalaman yang hida dapat sepanjang sebulan jaga kaunter pengedaran kad ni... ada yang buatkan hida tergelak, sakit hati, geram, kecewa, sedih dan macam2 lagi.... macam2 perasaan la ada... disebabkan itulah tak sempat nk siapkan proposal dan juga jumpa supervisor tuk bulan Disember... (ok, tu cuma alasan... hehee)

hida cuma nak share satu masalah atau satu isu yang paling hida dan juga staf HEP sedih ngan sikap sesetengah pelajar2 skank... hida setuju 100% kalau ada yang cakap sesetengah pelajar skank semuanya nak kena 'suap'.. faham tak?? 'suap' tu bermakna semuanya nak kne bagi tanpa ada usaha sendiri mencari... ok la soal KADS1M ni, pelajar2 yang datang amik ni boleh dikatakan teror gak la bab teknologi ni.... ada sedikit dialog kat bawah.....

cantikkan design kad ni... 
untuk maklumat lanjut: Kad Diskaun Siswa 1Malaysia...


situasi pertama

pelajar1: "kak, nak amik kad diskaun tuk kawan blh tak??"
hida: "boleh dik, asalkan ada nombor matrik"
pelajar1: "kejap ya kak, nk bukak facebook"
hida: "ok"
pelajar1: "kat sini xder wifi ke kak??"
hida: "ada, tapi slow sikit lah"

situasi kedua

pelajar2: "kak, kad ni digunakan utk apa??"
hida: "untuk diskaun la dik..."
pelajar2: "a'aa kan dah namanya kad diskaun"
hida: ":))"

situasi ketiga

pelajar3: "kak, kad ni blh guna kat mne je??"
hida: "tak pasti la dik"
pelajar3: "takkan akak tak tahu lgsg"
hida: "kat Tanjung Malim ni, KFC je la dik"
pelajar3: "tu je ke??"
hida: "adik bukak website kpt, atau senang lagi adik search je kat google, nnti kuar la senarai kedai2 yang tawarkan diskaun tu"
pelajar3: "ye ke"
hida: "ye dik... :))"

itu antara situasi2 yang hida dapat sepanjang edar KADS1M ni.... bukan nak mengaibkan sape2 tapi kecewa ngan sikap pelajar2 ni... untuk situasi pertama, awak dah tahu nak datang amik kad kenapa tak tanya kawan siap2 no matrik... ok la, awak semua ni aktif sangat online... tapi jgn semua keadaan pun nk tggu on facebook dulu.. apa gunanya hp tu... sms atau kol je lah...

situasi kedua pulak, hida anggap sebagai lawak je lah ya... huhuu... ok, situasi ketiga pulak, bukan hida sorang yang kecewa.... staf2 pun ramai yang kecewa dan naik geram gak la... awak datang ngan hp bukan main canggih... bukan 1, tapi 2 3... tapi sayang nak search kegunaan, kepentingan dan tempat KADS1M pun susah.. tu la hida kata, pelajar skank semuanya nk kena 'suap'... kalau blh nk pentadbiran print sekali senarai kedai2 yang tawarkan diskauan...

kalau awak2 semua ni, makcik dan pakcik yang duk kat kampung takder internet boleh la kami buat mcam tu dik oiiiii... ni, awak semua pelajar IPT.. ada segala macam kemudahan.. cubalah usaha dan cari maklumat tu sendiri.. bukan untuk org lain tapi diri sendiri jugak....

tu bukan lagi hida bercerita pasal pelajar yang kurang ajar.. jangan tak percaya, ada kalangan mereka mmg kurang ajar... bercakap ngan kami ni siap perli2... ingat kami ni takder keje nak layan dia sorang je.. maklum la hida ni kan jaga kaunter je... apa la sangat kan jika nak bandingkan mereka tu... pelajar IPT... hebat sangat la konon sampai nak respect orang pun susah... silap la dik kalau itu sikap awak.... ngan sikap macam tu tak kemana...

walauapapun, sepanjang bertugas tak pernah la hida tinggikan suara ngan budak2 ni.. kiranya tahap kesabaran tu masih tinggi dan masih boleh dikawal.... Alhamdulillah masih mampu tersenyum ngan apa jua ragam dan kerenah pelajar2 semua.... :))

Selasa, 25 Disember 2012

BANJIR, THESIS, DAN CUTI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

cuti.. cuti dan cuti... tapi sayang sbb tak dapat balik kampung.. esok ada perjumpaan dengan dekan.. kehadiran adalah diwajibkan.. lagi pn ni semester pertama kne la betul2 bagi komitmen kan.. hari2 kol family kat kampung tanya keadaan kat sana.. ya lah skank kn musim hujan, dalam berita pun dah isytiharkan pantai timur banjir.. lagi la tak selesa hida kat sini.. kenapa?? belakang rumah hida sungai.. kalau paras air kelantan dah tahap bahaya, tunggu masa je lah kampung kami di naiki air.. perkara ni dah biasa bagi kami semua.. mmg tiap2 tahun banjir, besar atau kecik je.. kata mak, "banjir ni setahun sekali.. kita kne anggap sebagai nikmat dari Pencipta untuk mencuci segala kekotoran yang di lakukan oleh manusia sepanjang tahun.." :)) apa2 pun hida arap xder kejadian buruk berlaku..

In shaa Allah, kalau xder aral rintangan hida akan balik kampung awal bulan januari.. dah tak lama la kan.. hehee.. tapi progress penyelidikan tak gerak2 dari 3 mggu lepas.. huhuu... tension pulak pkir hal ni.. hida akui kadang2 terasa give up sangat nk teruskan semua ni.. banyak yang difikirkan sampai makan tak lalu, tidur tak lena, mandi?? Alhamdulillah basah.. lain la kalau mmg tak mandi kan.. SV hida pernah cakap masa mula2 hida register PhD.. "semester satu ni adalah zaman kegelapan bagi kamu berdua (hida ngan rumate), zaman ni la buat itu tak kena, buat ini tak kena.. research area dan tajuk masih tercari2.. konsep dan persoalan kajian pun berterabur.. bila dah present proposal semester dua, baru nampak apa yang nk dibuat"..

memang gelap la kalau dah 3 minggu tak gerak lgsung.. nak jumpa SV pun tak tahu nk bincang apa.. sekali sekala ada la jugak kne perli2 tu kan.. hehee.. tapi tak kisah pun sbb mmg hida salah.. sebenarnya kesian jugak kat SV sbb dia je yang duk risaukan penyelidikan hida ni.. tapi hida buat rileks je.. hahaa.. konon zaman gelap, hida gelapkan lagi.. setiap kali jumpa SV, ada je idea baru yang dia cadangkan.. lepas tu, baru la terbuka sikit minda hida ni.. tapi kejap je.. 2 3 hari down balik.. bukan apa, selain proposal ada 2 3 perkara yang masih dalam pemikiran hida ni.. entah la, tak tahu bila akan selesai.. bila semua dah bercampur macam ni, mmg xder mood lgsg la nk tengok kertas kerja kan..

4 hari ni hida lepak rumah kakak kat klang.. malas nk pkir pasal semua tu.. duk sini, apa lagi jalan2 je lah.. dapat main2 ngan anak sedara.. mmg release tension betul la.. kebetulan kakak pun baru dapat gaji dan bonus sekali.. mmg langkah kanan la kan.. ada gak org nak belanja.. dapat gak sepasang sandle berjenama.. kalau hida mmg tak beli la.. hehee..

ok la, hida nak bersiap balik Tanjung Malim.. bila dah balik sana, maknanya kne mula pikir thesis pulak la... arrgghhhhhhhhhh... hehee.. lebih2 pulak kan..

Wassalam..

Jumaat, 14 Disember 2012

DEMAM DAN DURIAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah akhirnya dapat jugak balik kampung.. walaupun tak sampai semnggu tapi hampir-hampir seminggu jugak la.. dapat lepaskan rindu kat mak ayah dan family semua..

minggu lepas hida abiskan masa bersama family kat kampung.. walaupun tengak sibuk ngan proposal tuk tesis, hida tinggalkan semua termasuklah laptop.. hehee.. on the way balik kampung, dah terasa gatal2 tekak dan asyik bersin je.. akhirnya sepanjang kat kampung tu hida demam.. mak masak macam2 tapi semuanya rasa tawar.. huhuuu..

ok la, hida nak cerita pengalaman hida buat kueh paling femes skank ni.. apa lagi kalau bukan berkaitan durian.. ya, DURIAN CREPE.. dah lama nk cuba sbb setiap hari bukak FB ada je kawan2 share, upload gmbar, letak status betapa sedapnya durian crepe ni.. hida bukan berminat nak makan tapi berminat nak buat.. cubalah google resepi, macam2 cara ada.. yang simple ada, yang rumit pn ada.. di sebabkan ini percubaan pertama, hida amik yang simple je lah..

masa mula2 femes dulu, nak cari durian bukan main susah.. mgkin bukan musim dia kot.. kali kedua, durian berlambak, tapi whipping cream plak abis stok.. kali ketiga ni hida tekad nak cari gak sampai dapat.. atas pertolongan kakak, dapat jugak cari whipping cream.. happy sangat2 lah.. hehee..

walaupun tak secantik dan sesedap yang dibeli (mungkin), akhirnya hida berjaya buat sndiri.. satu family boleh makan.. bukan sikit tapi banyak setiap sorang boleh makan.. kalau beli rasanya tak mungkin kot sbb durian crepe ni mahal.. tak pasti kenapa dan mengapa mahalnya tu.. hasil kajian hida, barang2 yang dibeli tu xder la mahal pun.. hehee.. mungkin brand berbeza kot.. :)

untuk tatapan teman2 semua.. percubaan pertama hida, DURIAN CREPE... :)



dah macam warna bendera Kedah kan.. hehee.. 2 warna ni je yang menarik hati hida..



















untuk percubaan pertama ni banyak la kelemahnnya kan... In Shaa Allah, akan dipebaiki untuk masa2 akan datang... hehee..

selamat mencuba teman2 semua.. senang dan mudah.. nak resepi?? wat je carian kat GOOGLE.. :))

Isnin, 3 Disember 2012

I ♥♥♥ KELANTAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Hida sangat terharu dengan sajak daripada artis Indonesia iaitu Meyda Sefira (pelakon Ketika Cinta Bertasbih)... sajak ni di tulis dan diperdengarkan dalam program Bicara Selebriti di Stadium Sultan Muhammad ke IV pada 1 Disember 2012... Hida saksikan secara live, tapi online streaming.... sempat la tengok kuliah dari Ustaz Azhar Idrus, Heliza Helmi dan juga Meyda Sefira.....


Seperti apa KELANTAN itu??

selain itu, Heliza juga ada memperdengarkan sajak khas buat Palestin


dan yang terakhir sajak daripada Ustaz Azhar Idrus yang bertajuk "Palestin: Derita Kita, Derita Mereka"


Sabtu, 1 Disember 2012

DISEMBER

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera....

selamat datang Disember...
cepatnya masa berlalu kan...
sebulan je lagi kita dalam tahun 2012...
macam mana ngan azam tahun ni??
berapa peratus dah tercapai??
agak-agak dalam masa sebulan ni 100% tak azam tahun ni dalam genggaman??
hehee.... tak kisah la kan, jnji tahun ni lebih bermakna dari tahun-tahun sebelumnya..
kalau tak pun, jadikan tahun ni tambahan koleksi kita tuk pengalaman dan pengajaran...


..:: Disember 2012 ::..

2013???
banyaknya cabaran nnti...
ada sesuatu yang akan bertambah gak..
teka, apakah itu????




pandai pun...
mestilah umur kita kan.
ada ke umur yang makin menurun??
semuanya meningkatkan...
tahun 2013 umur hida 30...
30???
heheee...




30 sekadar angka je... :))


Rabu, 28 November 2012

TERHARU

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Tajuk ni asyik nak touching je kan.. hehe...

Malam tadi kawan serumah ajak Hida dan roomate memeriahkan majlis anjuran HEPA UPSI iaitu program, 'Sirih Pulang ke Gagang'.. mungkin di kalangan warga UPSI tahu akan program ini.. program ni adalah program Alumni siri ke 3... mula2 tu ingatkan majlis biasa je, tpi sampai kat dewan semua berbaju formal... majlis hebat juga la ni ya... nasib baik Hida pun berpakaian formal dan sopan... (mmg hari2 pn sopan.... hehee)...

 program 'Sirih Pulang ke Gagang', dewan SITC UPSI

program ni menyatukan bekas2 pelajar UPSI dari tahun 1922 lagi.. mereka2 semua ni adalah di kalangan pelajar semasa zaman SITC, MPSI, IPSI dan alumni paling bongsu iaitu UPSI... patut la yang datang ramai pangkat atok2 dan ayah2 kita je... hehee.. tapi jangan pandang lekeh ya mereka semua ni bekas pendidik dan ada dalam kalangan mereka sekarang menjawat jawatan penting dalam profesion pendidikan negara.. ada juga yang dah jadi usahawan berjaya..

majlis malam tadi ada ucapan perasmian daripada Dato' NC UPSI iaitu Yang Berbahagia Profesor Dato' Dr. Zakaria b. Kasa dan juga wakil dari HEPA.. selain itu, ada makan-makan dan pelancaran 3 buah buku.. (makanannya boleh tahan jugak la, mmg sedap).... dalam majlis ni banyak yang Hida tahu tentang sejarah penubuhan dan pembangunan UPSI..

mula2 niat Hida dan roomate datang nak tolong apa yang patut je, sbb boring duk kat rumah.. kalau dapat tolong urusetia pun ok juga.. sampai kat dewan, kami di minta edarkan buku tentatif program tuk jemputan.. di sebabkan banyak meja kosong, kami diminta memenuhkan meja2 yang kosong tu... itulah kisahnya kenapa kami boleh makan2 bersama tetamu2 semua.. kalau nak kira kami ni xder lah tergolong dalam jemputan alumni...

ok, berbalik kepasa program tersebut.. bayangkan dah bertahun mereka semua tak jumpa.. bila berjumpa ni berpeluk-peluk (laki ngan laki dan perempuan ngan perempuan ya, jagan salah faham pulak), bersalam salaman, bertanya khabar dan mengimbau kenangan lampau semasa belajar dahulu.. seronoknya tengok keakraban mereka semua.. lebih kurang macam jejak kasih...

majlis malam tadi juga telah menobatkan seorang tokoh alumni untuk program 'Sirih Pulang ke Gagang' iaitu........ Hida minta maaf sbb tak sempat nk dgr nama tokoh ni.. time tu kawan ajak temankan dia ke toilet... huhuu... tapi sempat la dengar sikit bibliografi pasal tokoh ni... umurnya dalam lingkungan 70an... lbh kurang sebaya ayah Hida gak la.. umur 14 tahun dah jadi cikgu.. dan sekarang menjadi pensyarah sambilan di UPSI dan juga pensyarah jemputan di UKM.. apa2 pun Hida bangga sangat berada dalam kalangan mereka yang bergelar PENDIDIK..

gambar tak banyak sbb Hida bukan suka bergambar pun.... kamera ni di keluarkan dari beg pun sbb ada sesuatu yang menarik perhatian Hida.. rasanya ni majlis dah nak abis kot....

agaknya dah berapa lama mereka tak jumpa ni ya... sebelum tu siap peluk2 lagi.... terharu sangat tengok gelagat mereka.. 

rancak plak perbualan tu... xper cikgu2 semua, malam tadi mesti dah amik no contact kan... nnti boleh buat reunion plak... hehe...


**teringin sangat nk jumpa kawan2 sekolah dulu.... terutama yang dah lama terputus hubungan... 

Isnin, 26 November 2012

TANGAN KANAN MEMBERI SOROKKAN TANGAN KIRI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Minggu lepas Hida ada post status kat wall satu rangkaian sosial.. status tu berbunyi begini, "Ya Allah, selamatkan Gaza"... satu doa untuk bumi Gaza... ringkas tapi penuh pengharapan sebagai umat islam dan juga saudara sesama islam.. ramai yang like dan juga komen tanda setuju dan mengharapkan perkara yang sama.. semoga penderitaan dan kekejaman terhadap umat islam di sana dihentikan..
















Beberapa minit lepas tu Hida dapat satu mesej..

"Kalau selamatkan kita juga kena hulur kan bantuan.. Jgn setakat tulis jer"

Ok, Hida reply lagi..

"In Shaa Allah, baik kte fikir positif jgak.. mereka tulis tuk ingat mengingati tuk sama2 berdoa... dan  dalam masa yang sama mereka memberi menghulurkan sumbangan.."

Dia mesej lagi..

"Sumbangan Dari Malaysia terlalu skit daripada tulis di laman sosial atau mana chat room"

"Bila suruh hulur semua diam"


Mula2 tu malas nak berdebat ngan mamat ni tapi mungkin apa yang dia cakap tu ada betulnya kan... lagipun tak manis tiba2 diam tanpa kata apa2..

"kita doakanlah terbuka pintu hati mereka tuk memberi sumbangan.."


Dia tak puas hati lagi ngan jawapan Hida..

"U brp Kali dah hulur"


Hida pun mula hilang kata2.. bukan apa rasa macam terlalu angkuh pertanyaan tu..

"doakan senjata utama org islam.."

"rasanya xperlu kot nk bgitau..."


Dia..

"Ok up to you"


Hida..

"ok, apa2 pun terima kasih ingatkan saya tntng tanggungjawab ni..."


Tapi dia seakan-akan masih tak puas hati...

"Rasanya tada langsung apa setakat ckp Kat laman sosial jer tak payah nak tunjuk kita ni simpati konon rm100/50 is good my dear"

"Doa kan lah Saja Jgn hulur blh selamatkan anak gaza yg tada mkn tmpt pakaian"


Hida cuma balas ngan sebuah senyuman.. :))














Ahad, 25 November 2012

DI MANA SEMANGATKU??

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

"Jika saat ini kita sedang tersenyum, semoga senyuman itu menjadi ibadah.. Jika saat ini kita sedang marah, semoga kemarahan itu tidak melampaui batas.. Jika saat ini kita sedang sedih, semoga kesedihan itu mampu menghidupkan hati dan jiwa.. Jika saat ini kita sedang sakit, semoga kesakitan itu menjadi penggugur dosa.." 

..:: Semoga kebahagiaan dan keberkatan mengiringi perjalanan hidup kita selalu ::..


Semangat Hida makin lemah.. Hida dah tak terdaya nk melawannya..  

ya Allah, kuatkan semangat hambaMU ini.. 
Jangan biarkan hambaMU ini terus tewas dengan perasaan dan keadaan sekeliling..
Berikan hambaMU ini ketabahan dan kesabaran..

اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن

Rabu, 21 November 2012

INTAI-INTAI DAPUR

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

hari ni mood masak memasak...
tapi lauk mentahnya dah lama tak beli..
(maknanya dah lama tak masuk dapur... hehee)
intai-intai dapur la jap..
dalam peti ada daging.. (daging korban ari tu)
sayur plak, ada bunga kobis, kobis, tomato, lada..
ok lah.. hari ni masak sup dan sayur goreng..
sejukkan daging dalam 3 jam...
tengok2 rupanya ekor..
maknanya hari ni hida masak sup ekor lah ya...
Alhamdulillah... :))

Sup ekor.... blh tahan gak la rasanya walaupun tak sehebat sup Ly Saloma... hehee.. 
di tambah plak ngan sambal kicap yg di bawa oleh rumate dari kg.. memang powerrrr rasanya.. 
















sayur campur goreng sos tiram... yang ni pun boleh tahan gak... masin, masam, manis, pedas semua cukuplah... hehee.. sape lagi nk puji kalau bukan diri sndiri kan...

Alhamdulillah, rezeki hari ni..


Selasa, 20 November 2012

PERASAAN INI MENGHIMPITKU

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

ya Allah.. kenapa perasaan ini perlu hadir dalam diri??
tatkala mereka berbahgia..
kenapa perasaan ini terus menghimpit diri ini??
tak ikhlaskah aku dengan apa yang berlaku??
ya Allah, aku insan biasa..
aku cuba kuatkan dan tabahkan diri ini...
tetapi aku lemah...
kekadang aku tak mampu melawannya..
dan akhirnya aku titiskan airmata kerna melihat mereka bahagia...
ya Allah, ampunkan aku..
ampun segala salah dan silap serta segala dosaku...
ya Allah, aku pohon kepada MU...
jadikan aku insan yang redha dan ikhlas menerima segala ketentuanMU..
jadikan aku insan yang bertaqwa hanya kepadaMU..
jadikan aku insan yang kuat dan tabah hadapi segala-galanya..
ya Allah..
berikan kebahagian kepada mereka yang aku sayang...


Hasbunallah wani'mal wakil, ni'mal maulaa wani'mal nasir
"Cukuplah Allah Taala untuk (menolong) kami dan Dia sebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNya segala urusan kami)"

Sabtu, 17 November 2012

PRAY FOR GAZA

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Wahai sahabat-sahabat dan rakyat Malaysia yang prihatin mari kita sama-sama aminkan doakan ini untuk saudara kita yang berada di Gaza...




"Ya Allah! Sesungguhnya hanya Engkau sahaja yang mengetahui betapa dahsyatnya bala bencana yang sedang menimpa saudara-saudara kami di Gaza sekarang. Begitu juga hanya Engkau sahaja yang mengetahui betapa lemah dan cuainya kami. Wahai tuhan kami! Kepada siapakah lagi kami mengadu sedangkan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Berkuasa? Kepada siapakah kami memohon pertolongan sedangkan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Memberikan Pertolongan? Kepada siapakah kami memohon bantuan sedangkan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Memaksakan (kehendakNya)?"

"Wahai Tuhan yang ditanganNya segala kunci kelepasan! Lepaskanlah dan hilangkanlah segala kedukaan yang sedang menimpa saudara-saudara kami itu." 


**mencurah-curah airmata ni mengenangkan nasib umat islam di sana.. ya Allah, selamatkanlah Gaza...


SUKA DUKA JALAN-JALAN CARI MAKAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

agak lewat hari ni hida update post kan... pagi Jumaat kemarin hida sedikit tension sebab lappy kesayangan tak dapat on... arrgggghh rasa nk menjerit sekuatnya.. bukan apa sebab baru dalam proses nak siapkan proposal, lappy lak wat hal.. balik dari library dalam kul 3 ptg terus bagi kat uncle sebelah rumah... check punya check kemungkinan skrin rosak.... adoiiii, parah la mcm ni... duk sejam uncle gtau skru longgar... (skru apa tak pasti)..

lepas asar keluar cari barang2 dapur sikit... sampai rumah uncle cakap semua ok, dalam sejam lgi siap format.. Alhamdulillah.... oh my lappy bertahanlah sampai abis pengajian PhD ni plak ya.. :)

berbalik kepada tajuk cerita... hida dan rumate serta pakwe rumate kuar jalan2 cari makan.. kami keluar selepas solat maghrib.. tujuan asal nak makan steamboat kat Sungai Buloh.. satu kepala rm22... harga xder hal tambahan pulak org nak belanja kan.. hehee.. tapi menunya mendukacitakan kami bertiga... so, kami naik kereta dan teruskan perjalanan mencari kedai makan.. kali ni tak kisah la kedai apa pun.. steamboat?? mybe next time...

dari Tanjung Malim ke Sungai Buloh patah balik ke Bukit Beruntong.. masa tu dah pukul 9:45 malam... seb baik la perut kami masih mendendangkan lagu romantik lagi, kalau rock kapak memang harus berhenti stesen minyak cari roti.. hehee... kebetulan rumate teringat kat kenalan masa dia naik train dalam bulan puasa ari tu.... akak tu owner kedai makan area Bukit Beruntong... rumate cakap 'de Saloma'... cari2 memang tak jumpa... GPS pun tak dapat detect restoran tu.... akhirnya wat keputusan nak makan la kat restoran nama apa entah... sambil duduk tnggu pelayan restoran amik order kami, pakwe rumate ni search kat google 'de saloma bukit beruntong'.... akhirnya kuarlah 'Ly Saloma Rawang', 2.2km dari tempat kami berada.... bincang punya bincang dan tension ngan pelayan yg x datang kat meja, kami terus out dari kedai tu dan wat keputusan cari 'Ly Saloma'...

akhirnya tepat jam 10:30 lebih kurang gtu lah kami sampai... Alhamdulillah... pengunjung pun boleh tahan ramainya..... dan lebih beruntung lagi kami dapat berjumpa, bersalam dan berbual2 ngan owner restoran iaitu akak Saloma dan husband.... peramah orangnya.. dia pun masih ingat lagi ngan rumate hida ni...


Jalan Kantan 2a, Bandar Bukit Beruntung, Rawang, Selangor


hida kagum ngan cerita yang diceritakan oleh kak Saloma dari mula dia bertapak dalam bisnes kedai makan ni... banyak dugaan dan ujian yang dihadapinya untuk berjaya... banyak la yang boleh di ambil sebagai ikhtibar dan pengajaran buat kami.....

kami order apa??? kat sini terkenal ngan sup gear box... tapi kami layan sup daging je.. husband kak Saloma suggest ikan siakap bakar.. ok la kan... owner mesti tahu apa yg terbaik... pastu kailan goreng biasa dan sotong goreng tepung.. serius hida akui sup dan ikan bakarnya sedapppppppppp sangat... makan punya makan terlupa nak amik gmbar menu yg kami makan, kedai dan juga owner 'Ly Saloma'... huhuuu.. memang menyesal sangat... dah la wat kali pertama ni akak dan abang bagi makan percuma... akak cakap hari ni kami jadi tetamu dia dan mudah2an lain kali kami datang bawa family... insyaAllah kak... makanan sedap akan ada susulan buat sekian kalinya nanti..

hida ada search kat google dan jumpa blog ni.... boleh la wat tatapan semua ya.... :)


Ly Saloma Pengubat Duka



tak rugi datang kat restoran ni terutama peminat sup dan ikan bakar.. cubalah.. datang ramai2 terutama ngan family.. insyaAllah puar hati.. :))

Jumaat, 16 November 2012

SALAM MAAL HIJRAH 1434

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Salam Maal Hijrah 1434 buat semua..


ya Allah, KAU berikan aku kekuatan untuk hadapi hari-hari mendatang dengan penuh ketabahan dan kesabaran.. ya Allah, berikan aku kekuatan iman dan jadikan aku insan yang redha dan ikhlas menerima segala ketentuanMU.. ya Allah, hanya padaMU aku memohon... aminn...


Ahad, 11 November 2012

MAJLIS PERTUNANGAN ADIK

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah selesai sudah majlis pertunangan adik..
..:: 101112 ::..
Mak dan ayah pun nampak gembira je..
Juga adik dan family semua..
Family sebelah tunang adik pun baik2 dan mesra gtu.. hehee..
Walaupun sedikit kelam kabut sbb sebiji kete sesat..
Terpaksalah kami 4 biji kete lgi ni menunggu dan menunggu kat Wangsa Walk..
Apa2 pn tahniah dan selamat bertunang.. 
Semoga semuanya dipermudahkan sehingga ke jinjang pelamin.. 

 bergambar bersama anak sedara 
Muhamad Umar Shariff sebelum berangkat

antara hadiah daripada adik untuk tunangnya.. 
hiasan dan tatarias oleh kakak ipar dari Subang

 hadiah dari kedua2 belah pihak

 mak, kakak (ramai org ckap hida ngan kakak ni twin.. hehee) dan mak su

bersama adik bongsu dan bakal adik ipar..

 bergambar bersama family dan bakal adik ipar dan maknya..

tahniah tuk adik tersayang dan bakal adik ipar..
doakan kakak mu ini bertemu calon dan sama2 ikut jejak langkah kamu berdua.. :))


Sabtu, 3 November 2012

KEYAKINAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

mood ni ada turun naiknya jugak..
kadang-kadang susah nak kawal...
emosi dalaman bila tak tenteram macam-macam difikirkan..
mampukah aku??
menyesalnya...
cuba sedaya upaya untuk elakkan..
tetapi emosi mempengaruhi segalanya....
kadang-kadang sukar untuk lafazkan
bagai ada duri tersekat di kerongkong...
kebiasaan airmata akan mencurah sekadar pengganti luahan bicara..
tetapi airmata juga seakan tidak mengerti keadaan ini..
mulalah bicara sendiri..
kalaulah.. kalaulah.. kalaulah...
antara perkataan yang tak sepatutnya di ungkap..
kalaulah aku itu, kalaulah aku ini...
arrgggghhh... 
satu masalah kecil tapi penyelesaiannya tiada..
tidak mustahil masalah akan terus bertimpa...
mana hilangnya keyakinan itu??

tidur nampak lena tapi otak berfikir..
makan nampak kenyang tapi otak masih berfikir..
ketawa terbahak-bahak tapi otak tetap berfikir..

oiiii.. u masih hidup kan.. of course la otak akan sentiasa berfikir

betul.. betul.. betul...
tetapi apa yang difikirkan??
tidur, sepatutnya mimpi yang indah
makan sepatutnya kenyang dan nikmati juadah tersebut
ketawa sepatutnya gembira

tetapi...
otak ni tetap fikirkan masalah yang sama
tak kira makan, tidur, ketawa atau apa jua aktiviti
hhmmmm... sekali lagi keluhan panjang dilepaskan..

masalah apa??
ada banyak masalah... tapi puncanya satu..
nak luahkan, tapi tak mampu..
kenapa??
kerna keyakinan selalu hilang..

percaya dan yakin pada diri sendiri..
cuba sedaya upaya tetapi hanya sementara..
kerna, persoalan ini sentiasa bermain difikiran...

MAMPUKAH AKU??


..:: INGATAN UNTUK DIRI INI ::..

Nabi SAW bersabda: 
"Sesungguhnya sesuatu yang paling aku takuti bagi umatku adalah kelemahan yakin..."

Jumaat, 2 November 2012

TARGET

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

lamanya tak update dan jenguk2 blog ni...
nk blogwalking lagi la xder masa..
sibuk?? ada la sikit2.......
hehee..
macam mne raya ari tu??
hida x sempat nk ucapkan selamat hari raya aidiladha kat semua...
harap2 semuanya baik kan....
sebenarnya banyak yg hida nak cerita...
sepanjang cuti raya ari tu macam2 terjadi....
mgkin lain kali hida luangkan sedikit masa tuk cerita satu persatu...
ada sedih, ada gembira...
biasalah kehidupan takkan lari dari suka dan duka kan...
sebab itulah asam garam kehidupan kita..

ok lah, hida cuma nk bgtau yang hida ada target..
apa orang nak kata janji hida dan family tahu apa yg hida usahakan...
yg pnting family sntiasa support..

tak faham?? hida pn x berapa nk faham ngan entry kali ni...
hehee....

sambung baca jurnal jap..... :))



















Sabtu, 13 Oktober 2012

CITA-CITA DAN IMPIANKU... ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

10hb lepas result permohonan kemasukan ke Program Pengajian Siswazah keluar... hida ada apply dalam bulan 6 ari tu.. sepatutnya result tahu bulan 8 dan register bulan 9... tpi di sebabkan masalah2 yang tak dapat di elakkan baki permohonan di lanjutkan ke 10hb dan register pada 15hb Oktober 2012.. seawal pgi lagi hida dah online nk tengok keputusan... family pn tak putus2 duk kol tanya... sampai ke tengah hari result masih tak keluar... balik dari jaga exam petang tu hida online lgi.... Alhamdulillah result yang hida dapat menggembirakan semua orang termasuk hida.. ini adalah impian dan cita2 hida... mungkin rezeki tuk keje belum ada... tapi rezeki sambung belajar dulu hadir... syukur Alhamdulillah...




terima kasih tak terhingga wat family yang sdi menaja hida untuk semester pertama sehingga permohonan biasiswa MYBRAIN15 tajaan KPT di uruskan... hida doakan moga semuanya berjalan lancar... insyaAllah, aminn...

**akan di usahakan keje part time kat sne nanti... sape2 area Tanjung Malim ada nk pkai pekerja gtau la ya.. hehee.. bermulalah aktiviti sebagai pelajar buat sekian kalinya.. :))

**tahniah juga buat TRW berjaya ke pentas final Piala Malaysia.... nntikan 20 Oktober 2012, Final Piala Malaysia KELANTAN vs ATM.. :))

Selasa, 2 Oktober 2012

PENGALAMAN BARU

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah ada jugak keje walaupun sementara dan tak sampai sebulan.. cari pengalaman.. hehee..
hida skank jadi pembantu pengawas kat IPT tempatan dari 1hb - 19hb Oktober..
sebelum ni masuk dewan exam terus duduk tempat yg disediakan..
skank dapat rasa sendiri macam mana prosedur sebelum dan selepas peperiksaan..

1hb Okt
gementar gak lah sbb bertugas bersama pensyarah2..
risau gak takut ada salah dan silap kan..
tapi Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..
selesai hari pertama penat sangat mgkin sbb dah lama tak berdiri dan kena kawal selia macam ni.. hehee..

2hb Okt
seronok plak wat keje ni..
hari ni terkejut ngan sikap sorang student lelaki ni..
biasa la kan 30 minit terkahir tak dibenarkan keluar walaupun tuk ke toilet..
blh dia nk bertengkar ngan pengawas dan ugut nk buang air kecik dalam dewan..
macam budak umur setahun je, padahal dah 19 tahun..
geram je rasanya tpi sabar je lah..

walaupun bru 2 hari pengalaman yang hida dapat amat berharga..
blh kenal ramai pensyarah dan teman2 baru dari pelbagai bidang..
dan kebanyakan mereka lepasan diploma dan ijazah..
hida harap dapat teruskan hingga hari terakhir..
ada gak la pensyarah muda yang sedikit kerekkkk..
nak senyum pn susah apatah lgi bersuara ngan kami.. huhuu..
ye lah kami2 semua ni cuma pembantu pengawas..
jawatan yang bukan hakiki pun..
takpelah, kami hanya menjalankan tugas yang di amanahkan..
kat sini apa yg penting mengajar hida tepati masa dan jujur serta amanah..
dalam banyak2 tu yang penting keSABARan.. :)

ok,nk rehat jap.. kaki dah lenguh sangat berdiri 4 jam.. hehee..
esok dapat rehat sehari.. nk blk kg pn rasanya tak berbaloi sbb ari khamis kne bertugas lgi..
better duk je lah kat sini.. :)

gud luck tuk semua student.. ingat ya:
"dapat masuk IPT dah menunjukkan anda bijak tpi lebih bijak jika anda boleh hormat menghormati tak kira siapa mereka.." 

Rabu, 26 September 2012

KEPERLUAN ATAU KEHENDAK??

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

2 post tak sampai sejam.... hehee...
kebetulan anak sedara duk main2 enset atas rak yg dah agak lama hida tak guna...
hida kumpulkan semua pastu tangkap gmbar...
rupanya banyak gak aset (enset) hida ya... hehee..
semua ni masih berfungsi tpi 2 je hida pakai..
mesti ada yg bertanya kenapa byk sgt???
enset ni semua dah lama... ada rosak sikit2 dan hida terpaksa tukar baru...
yg lama simpan je atas rak buku..
bila ada duit lebih hida try hantar kedai..
dah baiki n bayaran pun takder la mahal sangat...
dan skank jadilah koleksi.. hehee..

























tpi yg 1st n 2nd xder dalam gmbar....
sbb yg 1st dah rosak berkecai tu pun lepas bgi kat adik masa dia nk masuk ILP..
sedihhhh sangat.... huhuuu....
dan yg 2nd ada lgi n masih ok cme kne tukar bateri sbb dah lama sangat..
kalau tak silap ada dalam kotak buku bawah katil kot.... hehee..
malas nk bukak kotak2 tu nnti byk plak harta lain yg hida jumpa...
nnti mulalah mengimbau kenangan lama... kihkihkih...
serius skank rasa macam nk jual semuanya...
nk pakai satu, tu pn yg basic function je....
leceh la yg multitasking ni... huhuu...

TEMAN PENGGANTI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...



Lirik Lagu Teman Pengganti : Black ft Malique

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Selasa, 25 September 2012

BUKAN NAK BERPOLITIK

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...














bukan nak bercakap pasal poilitk ya.. hida tak minat dan tak reti nak berpolitik tpi hida masih ikuti isu2 semasa berkenaan politik.. mungkin entry kali ni sedikit serius... hida akui laman sosial skank macam2 ada.. kat sana pelbagai status, pelbagai komen atau luahan kita boleh lakukan... orang lain tiada hak tuk halang sbb tu akaun kita... betul tak??? memang la betul sbb tu akaun kita bukan ada orang boleh halang pn tapiiiiiiiii... setiap sesuatu tu ada sebab dan akibat... yang tu perlu kita tahu terlebih dahulu sebelum tangan kita lebih cepat berbicara berbanding fikiran kita... arap2 faham la ya.. bahasa tak tinggi mana pun tu.... dengan erti kata lain fikir dulu apa yang kita nak tulis tu...

senang cerita hida bagi contoh, laman sosial yang paling femes skank iaitu FACEBOOK.. hida ping satu status teman fb hida berkenaan negeri Kelantan..

"Negeri mundur, tak menarik langsung.. bukan ada apa2 pun... yang pasti aku takkan jejakkan kaki kat bumi yang bernama Kelantan.. Boring, xder hiburan... " kurang lebih sbb kata2nya lgi pedih...

yg pasti itu hak dia kan nak bgi pendapat tentang negeri Kelantan... hida faham, setiap org ada pendapat masing2... tapi tuk dapatkan kepastian hida pm dia..

"pernah datang Kelantan ke dik??"

komen2 lain biasa la ada positif n negatifnya, bersetuju dan tidak.. mulalah isu2 politik dan pemerintahan, sikap, cara hidup dan maruah di perdebatkan.. tak apa lah, hida boleh terima tapi sakit la jugak kata2 yg mereka lontarkan sbb negeri kesayangan kita kan... adik (sbb dia muda lagi dalam 22 tahun) ni jawab pertanyaan hida:

"tak pernah kak"

ringkas je jawapannya tapi berbeza ngan kata2 kat statusnya tadi... so, hida tanya lagi:

"habis tu kenapa cakap macam tu??"

dia jawab lagi:

"dah itu kawan2 yg pernah ke sana cerita.. memang xder apa yg menarik pun"

hida teruskan bicara:

"ya, adik boleh dgr cerita kawan2 atau sape saje tpi status adik tu macam adik dah pernah jejakkan kaki kat bumi Kelantan... akak tak kisah ngan pendapat adik tpi biarlah adik sndiri rasa, tengok dan alami apa jua yg adik cakap tu depan mata adik sndiri... dan kalau adik dah pernah datang sini dan itu juga pendapat adik bermakna adik memang tak sesuai kat sini la... so, xder sape leh paksa adik... akak ada kawan dari pelbagai negeri kat Malaysia ni, Alhamdulillah mereka selesa kat sini walaupun byk kekurangan dari segi hiburan yg adik katakan tu dan akak juga dah byk merantau timba ilmu n jalan2, setiap tempat ada keistimewaannya yg tersendiri... akak bersyukur kat mne saje akak tinggal.. "

dia diam......... hida pun diam je lah, tak nak perbesarkan lagi hal ni... tpi status dia tak pernah berhenti dari menghina dan mengata macam2.. bgi hida, tempat macam tu tak sesuai tuk kita bercakap pasal ni.. kenapa??? sebab kita ada kawan2 dari pelbagai negeri, bangsa dan agama.. sebaiknya kita hormat sesama kita.... termasuk gak kawan2 dari Kelantan, cubalah hormat menghormati satu sama lain... jangan kerna kita di bawah payung pemerintahan yang berbeza kita ngan lantang bersuara... cubalah kawal diri dari libatkan segala hal dengan politik kalau nak hubungan silaturrahim terus mekar... jangan sampai satu saat ada yg meluat ngan kata2 kita..

pendirian hida dalam sebarang penulisan amat mudah:


"jangan kerna tulisan kita kutuk mengutuk... jangan kerna berbeza pendapat kita bermusuhan"

maaf jika ada salah n silap dalam penulisan entry ni.... :))))))

we love Malaysia... ;-)

Ahad, 23 September 2012

SATU CINTA

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

sejak kebelakangan ni hida aktif jugak la online ni... byk update pasal jawatan kosong.... byk jugak la dah apply, arap2 ada la rezeki.. apa2 pun hida berserah padaNYA.. yang penting usaha kan... dan esok dan pusing2 Pengkalan Chepa dan Kota Bharu.. tak kisah la keje apa pun, dan tak kisah gne sijil apa pun.. jnji dapat keje yang halal... kiranya misi penting jugak la esok ni...

dalam hida duk online, hida suka update kat twitter.. kebelakangan ni hida suka follow kata2 dari saudara Fedtri Yahya @fedtriyahya.. kata2nya amat bermanfaat... dan boleh dijadikan motivasi... hida kongsikan satu kata2 dari beliau...

"Buat yg tiada kekasih: Ya Allah,jika ditakdirkan aku sendirian hingga akhirnya, biarlah aku benar2 larut dan tenggelam dlm keagungan cintaMu"

tiba2 hida teringat akan lagu ni.... dalam byk2 lagu yg hida dengar, lagu ni bisa meruntunkan perasaan hida.. lagu yang telah membuatkan hati hida bergetar dan airmata gugur dengan deras... kenapa??? mungkin teman2 boleh dengar dan hayati bait2 lirik lagunya... bukan sekadar hiburan tapi juga buat renungan kita bersama...

SATU CINTA - STAR FIVE


Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s’gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku… Keimananku…

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s’gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku… Keimananku…

Engkau satu cinta
Yang s’lamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan
Demi cintaku kepada-Mu
Walau seribu rintangan
Kan menghadang salam diri
Ku teguhkan hati ini
Hanya pada-Mu
Ku pasrahkan…

Oh Tuhan… s’lamatkanlah hamba ini
Dari segala fatamorgana dunia
Oh Tuhan… jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia

Moga selamat semuanya... :))

Khamis, 20 September 2012

MAAFKAN AKU

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...
















apa erti persahabatan bagi teman2 semua??

sejak kebelakangan ni, hida tertanya2 serta bermonolog sendiri:

apa salah aku?? kenapa teman2 semua macam dah tak ingin berkawan ngan aku?? kalau aku salah tegurlah aku.. kalau aku buat silap nyatakan dan jelaskan silap aku... kenapa mesti diam dan pulaukan aku... 

ustaz dan ustazah selalu cakap sebelum kita salahkan orang lain, sebaiknya kita selidik dan cari salah kita terlebih dahulu.. betul tu, tpi hida dah puas fikir apa salah hida sampai teman2 berjauhan dari hida...

hida terlalu sayang teman2 hida.. hida cuba cari salah hida, hida cuba rungkai apa yg mereka tak puas hati ngan hida tpi hida tak jumpa jawapannya.. hida manusia biasa, mungkin hida ada buat silap yang hida sendiri tak sedar akan kesilapan tersebut... tapi sebagai kawan, tak salahkan kiranya teman2 semua tegur dan ingatkan hida.. bukan dengan mendiamkan diri dan seperti ingin pulaukan hida.... semakina hari semakin lemah diri ni bila fikirkan permasalahan yang tiada ketahuan puncanya..

suatu masa dulu kita berkawan rapat sangat.. banyak yang kita kongsi bersama.. tpi lepas masing2 dah ada kerjaya, berkeluarga, ikatan persahabatan kita seakan tiada makna lagi.. hida tahu kehidupan teman2 sekarang lbh utama tpi perlukah abaikan dan sisihkan teman2 yang pernah susah dan senang bersama dahulu..?? betul ke bila sudah berkahwin dan ada keluarga, seseorang tu kne pilih kawan yang seangkatan dengan mereka?? salah ke kalau hida masih single (boring dah nak bercakap pasal ni) nak terus berkawan ngan mereka yang dah berkahwin?? tak salah kan... yang dah kawen ngan cara mereka, yang dah keje pun ngan cara mereka... yang menganggur ni jugak la kesepian... :(

ya Allah, airmata bercucuran ini buat sekian kalinya.. ya Allah, hamba tahu ini adalah ujian dan dugaan dariMU untuk menguji tahap kesabaran hamba..... dengan itu KAU kuatkanlah imanku ya Allah untuk menerima segala ketentuanMU..

kalau ini yang teman2 semua inginkan, hida cuba faham.. hida cuba yakinkan diri bahawa cara hidup kita berbeza... tanggungjawab kita juga berbeza... tapi satu je hida nak teman2 semua tahu, sampai bila2 pun hida tetap sayangkan kalian semua... hida juga doakan agar kalian semua bahgia dan dirahmati serta diberkati olehNYA di dunia dan akhirat.. aminn..



Percaya tak, teman2 yang dah lama tak contact pun akan cuba sedaya upaya cari kita bila mereka nak kawen?? jangan salah faham tpi itulah realiti.... dan kalau ianya baik dan memberi manfaat untuk sambung kembali tali persahabatan syukur Alhamdulillah... tapi jika ia sekadar untuk meramaikan majlis tetapi lepas itu dia hilang kembali, jangan membencinya kerna itu adalah lumrah kehidupan.. setiap pertemuan akan di uji dengan perpisahan serta perselisihan faham bgi memberi kita kesedaran betapa pentingnya sebuah persabahatan dan juga persaudaraan.. moga kita semua tabah hadapi ujian dariNYA...


**baru dapat berita mak sepupu masuk wad... jatuh dalam bilik air.. patah tulang peha... insyaAllah, esok hida dan parent akan melawat.. moga Mak Cik Yah tabah hadapi ujian ni.. kami doakan Mak Cik Yah cepat sembuh...

Isnin, 17 September 2012

BINGKA ROTI HIRISAN KURMA

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

hari ni mood masak memasak plak.. kebetulan ada roti yang dah hampir nak expired, so yg terbaik dan mengelakkan dari membazir, baik hida buat kueh.. boleh gak wat makan petang2.... Alhamdulillah, kali pertama mencuba berjaya gak walaupun ada la sikit2 hangit.. hehee... kat bawah ni resepi bingka roti hirisan kurma, resepi dari bonda tercinta... :)

Bahan-bahan:

roti - terpulang nak guna roti macam mana dan berapa asalkan ianya tawar.. bukan manis dan bukan juga yang ada inti....


hida guna roti ni dalam 2 paket... 

telur ayam 2 @ 3 biji
garam secubit
2 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan air
sedikit asen vanilla
kurma (hiris)

Cara-cara:

1) rendam roti dalam setengah jam kemudian toskan
2) satukan roti bersama telur, garam, gula, tepung gandum, santan dan esen vanilla
3) gaul hingga sebati
4) sapukan sedikit mentega/minyak pada acuan pembakar
5) masukkan bahan-bahan yang telah di gaul tadi kedalam acuan pembakar
6) taburkan hirisan kurma 
7) bakar dengan api yang perlahan lebih kurang dalam 1 jam/hingga masak.. (hida bakar di atas dapur gas je.. tpi kne selalu tgk la sbb takut nnti terrrrrrrhangit plak... hehee)

INILAH HASILNYA

v
v
v
v


~ SELAMAT MENCUBA ~

update: 
komen dari Chef Bonda: "nampak dah elok (tekstur).. tak keras dan tak lembek.. hirisan kurma kalau blh hiris bulat2 biar nampak bercorak.. kurma tu jugak pastikan sedikit tenggelam masuk ke dalam.. kalau mcm ni ble kte potong akan tercabut sbb tak melekat..." - **mak tak dapat rasa sbb demam.. makan pun xder rasa apa.. hope, mak cepat sembuh ya..
komen dari ayah, kakak dan adik: "sedapp.... dah pandai ni.. blh la hantar kat kedai makan mak cik tiap2 pagi"

Isnin, 10 September 2012

PERSOALAN DEMI PERSOALAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

tak nak cerita tapi xder tempat nk meluahkan.. ok la kan kat sini dari duk nyusahkan orang lain..... hehee... sebenarnya hida ada satu persoalan yang terbuku di hati ni... Alhamdulillah umur hida genap 29 tahun pada 24hb Ogos yang lepas.. hida akui angka tu dah agak berusia jika masih solo.. tpi hakikatnya memang hida masih single.. memang belum ada yang punya... tunang??? kekasih?? kekasih gelap??? ya, hida masih single n available... eh, dah macam mempromosikan diri pulak... bukan tu maksud hida... hida tak kisah pun ngan status tu walaupun dalam usia yang agak meningkat ni... hida yakin sangat ngan ketetuan Yang Maha Esa...

ok, berbalik kepada persoalannya... hida tertanya2 mengapa dan kenapa salahkah jika dalam usia 29 masih sendiri?? dah jodoh belum sampai... takkan hida nk bukak ceramah pulak tuk berikan penjelasan.. tak tahu lah pemikiran orang yang betanya tu apa... hida tiada masalah ngan keadaan sekarang tapi mulut2 yang seperti menyalahkan hida kononnya sebelum ni sibuk belajar sampai jodoh pertemuan dan kerjaya tu susah nak lekat... ya Allah, mengapa la ada pemikiran macam tu.. tak apa lah mungkin gak salah hida..

insyaAllah adik lelaki hida akan bertunang hujung tahun ni.... biasa la bila adik dah maju setapak, kakak xder apa2 lagi macam2 pertanyaan la pulak... hida tak kisah semua tu, tpi hida akui jadi tertekan ngan petanyaan orang ramai...... hida sentiasa berdoa agar diberikan kekuatan dan kesabaran tuk hida hadapi semua ni.. hida arap agar hida mampu tersenyum dalam apa jua keadaan...


hida selalu ingatkan diri sendiri bahawa jodoh petemuan, ajal maut semua tu ketentuanNYA.. dari kita fikirkan semua ni baik kita fikirkan bagaimana nak lebih dekat denganNYA.. bagaimana nak tingkatkan amal ibadah padaNYA... insyaAllah bila kita berusaha kejar cinta yang satu iaitu cinta kepada Ilahi mudah2an segala urusan kita di dunia dan akhirat akan dipermudahkan....

p/s: sape tak nak bahagia, ada pasangan, anak2, keluarga sendiri... sape tak nak ada kerjaya yang dapat menjaminkan keselesaan buat diri dan keluarga.. kalau boleh nak tanya pada mereka2 yang selalu bertanya...

diri kita sendiri tahu antara benar atau dusta, baik atau buruk.. tak perlu banyak bicara.... jika benar dan baik pertahankan tetapi diam tak bermakna kita merelakan... jika dusta dan buruk hentikan sandiwara dan mohon kemaafan.. mengalah tak bermakna kita kalah.. ada mata pandang, ada telinga dengar, ada akal fikir dan nilai dengan sebaiknya.. ada mulut berkatalah yang baik dan bermanfaat... bila pancaindera berfungsi dengan peranan dan bertanggungjawab seperti yang di amanahkan, mudah2an jiwa kita akan tenang.... insyaAllah...

update: 12hb September 2012 ada interview.... doakan hida ya..... :)
**mood cari buku2 lme terutama programming, system development and also related... 

Rabu, 5 September 2012

ANAK SAUDARA KE 29

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

hari ni dh 18 syawal.... bru berkesempatan  update blog... 
syawal kali ini sedikit sepi...
raya ke 4 bonda tercinta dah bertolak ke Klang untuk temani kakak yg sarat mengandung...
Alhamdulillah 28hb Ogos lepas, hida dah dapat anak sedara yang ke 29...
bayi lelaki yg diberi nama Muhammad Umar Sharif bin Supian..
kakak dan bayi sihat walafiat...
di sebabkan kelahiran melalui pembedahan kakak tak boleh balik berpantang di kampung lebih awal...
mak pun masih kat sana...
memang rindu sangat ngan mak...
insyaAllah, kalau xder aral melintang kakak, abg ipar, baby n mak akan balik hari sabtu ni....
moga semuanya dipermudahkan...

buat tatapan teman2 semua....... :))


Muhammad Umar Sharif bin Supian

Selasa, 21 Ogos 2012

AKU TAK INGIN LAYU

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

ya Allah, aku tak sekuat dulu tuk hadapi semua ini..
semakin hari semakin ku rasakan diri ini terlalu lemah...
ya Allah, aku perlukan kekuatan untuk terus bertahan demi mereka yang aku sayang..
demi kebahagiaan mereka yang sentiasa ada bersama aku...
aku tak ingin layu di hadapan mereka..
aku tak ingin mengaku kalah dengan apa yang terjadi...
dugaan dan ujian ini berat tuk aku lalui tapi aku tahu KAU lebih tahu apa yang sedang aku lalui....
aku takut jika aku dengan mudah berputus asa...
aku cuba melakar senyum...
aku cuba berbicara indah..
aku cuba ketawa dan berjenaka..
ya Allah, hatiku ibarat tersirat dengan senyuman, bicara, ketawa dan jenaka ku sendiri..
hatiku tidak henti-henti menangis..
ianya sungguh pedih kerna semakin hari semakin tak tertanggung...
aku panjatkan doa kepada MU ya Allah...
KAU kuatkan imanku,
kuatkan semangatku...
kuatkan ketabahan dan kesabaranku...
KAU tunjukkan aku jalan supaya segala resah gelisah ini jauh dariku...

Khamis, 16 Ogos 2012

SALAM AIDILFITRI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah hari ni dah 27 Ramadhan.... insyaAllah beberapa hari saja lagi kita semua akan menyambut bulan Syawal.. tentu sekarang dah pelbagai persiapan di lakukan... lgi meriah bila kepulangan insan tersayang dari perantauan mula membanjiri jalan2 raya.. dalam kita membuat persiapan janganlah sampai melebihi had dan kemampuan kita pula, terutama dari segi kewangan... kata pepatah, "ukur baju pada badan sendiri".... banyak yang perlu kita fikirkan sebab kita bukan nak hidup dalam bulan raya saja kan.... lgi pun berjimat cermat tu kan amalan mulia..

dan tak lupa kepada yang nak balik raya terutama yang jauh diperantauan... jangan berebut2 dan berlumba2 kat jalan raya tu... jadikan peristiwa lepas sebagai pengajaran tuk kita.. memang malang tak berbau dan ajal maut ketentuanNYA, tapi sebagai pengguna yang bijak kita harus sentiasa berwaspada... sebelum bertolak pastikan kenderaan di periksa dan jangan lupa baca doa perjalanan.. mintak dariNYA supaya dipermudahkan perjalanan kita semua pulang beraya bersama kuarga tercinta... hida lebih suka kalau sepanjang perjalanan kita dgr ayat2 suci Al-Quran atau zikir... rasa tenang je perjalanan tu... insyaAllah...


sempena ketibaan syawal ni, hida nak ucapkan selamat hari raya Aidilfitri... maaf jika ada tersalah bicara sepanjang hida berblog dan ada kata2 yang mengguris hati dan perasaan sesiapa saja... kalau nak datang beraya datang je.. sepanjang raya rumah memang terbuka (tu pun kalau ada tuan la ya.... hehee)..

..:: SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. MAAF ZAHIR DAN BATIN ::..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...