"Ya Allah Ya Tuhanku.... Sesungguhnya kepada Engkau aku meminta dan tempat untuk aku mengadu. Kau lindungilah aku, keluargaku dan teman-temanku serta muslimin dan muslimat daripada kejahatan dan tipu daya syaitan yang di rejam. Kau permudahkanlah segala urusan seharian kami, murahkanlah rezeki kami, berkatilah perjalanan hidup kami. Tunjukanlah kami agar terus berada di jalan yang lurus & diredhai Mu Ya Allah. Sesungguhnya hanya kepada Engkau aku berserah... Aamiin..."

Selasa, 10 Disember 2013

MUSIM TENGKUJUH

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Bagaimana cuaca dan keadaan tempat kawan2 semua? Sekarang cuaca tak menentukan.. Tanjung Malim ni pun kadang hujan kadang panas.. Hida sebak juga bila kenangkan saudara2 kita yang terlibat dengan banjir bebeapa minggu ni.. Hari2 tengok berita dan ikuti perkembangan terkini berkaitan banjir ni.. Hanya mampu mendoakan dari kejauhan moga semuanya selamat..

Biasa la hujung2 tahun ni kan, musim tengkujuh.. Hida asal Kelantan.. Memang tiap2 tahun kampung dilanda banjir, cuma besar atau kecik je la.. Kebetulan belakang rumah Hida sungai.. So, menjelang bulan 11-1 tu memang dah ada preparation.. Kena berjaga2 la sikit dari kebiasaan.. Seingat Hida last banjir besar tahun 2004.. Bahagian dapur memang setiap kali banjir tenggelam sebab rendah sikit.. Tahun 2004 tu bahagian atas pun tenggelam.. Tapi kami tak berpindah, duk je kat rumah.. Makan, minum, masak semuanya kaki dalam air.. Hehee..

Hida dan keluarga ada pengalaman duduk tempat pemindahan.. Kalau tak silap 19 tahun lepas.. Masa tu umur 11 tahun, sekolah rendah lagi.. Tempat pemindahan kat sekolah.. 3 - 4 keluarga ditempatkan dalam satu kelas.. Memang macam sardin la, dah la hari2 makan sardin.. Hehee.. Alhamdulillah syukur masih ada makanan dan tempat perlindungan.. Mak cakap dulu sebelum Hida dan adik2 lahir memang selalu berpindah..

Kat Tanjung Malim ni pun, hari2 Hida kol mak tanya perkembangan sebab daerah kampung Hida sekarang ni hujan tak berhenti.. Air sungai pun besar dan deras.. Mak cakap air sungai dah paras tebing dan mula nak limpah.. Tu yang risau, sebab selalunya hujung2 tahun Hida ada kat kampung tuk tolong mak ayah apa yang patut.. Peti ais, mesin basuh, periuk belanga, dapur gas dll kena cepat2 angkat ke atas bila air sungai mula limpah.. Air sungai kalau dah pasang memang laju je nak tenggelam bahagian dapur tu.. Pernah satu tahun tu, pengalaman kami adik beradik berkejaran kat dapur kutip periuk belanga yang terapung.. Sekarang semua duk jauh.. Musim macam ni memang mak ayah tak putus2 kena angkat fon sebab abang2 dan kakak2 akan kol setiap hari.. :))


Sepanjang hidup dan merasa banjir ni, setiap kali banjir melanda hujan akan berhenti.. Banjir pun paling lama 5 hari.. Hari terakhir tu masing2 akan pegang penyapu dan ditugaskan di tempat2 tertentu kawasan rumah.. Antaranya bahagian dapur dan beranda parking.. Air dah mula surut, so kena sentiasa tolak air tu untuk pastikan lumpur dibawa bersama air tadi.. Nanti tak ada la susah nak basuh simen2 yang berlumuran dengan lumpur.. Bila dah betul2 air surut, kami akan bilas dengan air paip.. :))

Setiap kali banjir sentiasa ingat pesan mak..

"Kita ni jangan merungut bila banjir.. Banjir itu, banjir ini.. Banyak sangat rungutan kita.. Kita dah lama sangat 'menyewa' atas bumi ni.. Bumi ni ciptaan Yang Maha Kuasa.. Tiba masanya Pemilik bumi nak cuci bumi dari segala kekotoran.. DIA nak kita sentiasa muhasabah diri siapa kita dan sentiasa ingat tujuan hidup dan ke mana kita selepas ini.. Setiap yang berlaku ada hikmahnya"

Hida setuju juga ada yang bagi cadangan supaya kita belajar dari negara2 luar berkenaan isu penempatan untuk mangsa2 pemindahan.. Tak salahkan kita ambil benda yang baik.. Lagipun banjir ni bukan sekali sekala, memang tiap2 tahun.. Dari segi makanan Alhamdulillah, kalau dulu sardin sekarang ayam, daging, sayur2 dah pelbagai.. Kita buat sedikit kajian apa yang boleh ditambahbaik untuk kebaikkan semua pihak sebab perkara ni bukan perkara baru.. :))

Semoga kita semua tabah hadapi ujian dan dugaan dariNYA.. DIA Maha Mengetahui dan Maha Mendengar.. Banyak2 berdoa supaya kita semua selamat dunia dan akhirat.. Ameen..

Ahad, 8 Disember 2013

JUJUR PUN SALAH??

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Entry ni cuma nak bertanya apa yang kita nak dalam sesebuah perhubungan?? Hida selalu di ajar dan di ingatkan supaya sentiasa jujur terutama apabila nak memulakan perkenalan.. Tapi bila Hida jujur, orang macam tak suka.. Contoh??

Si A: "Awak keje kat mana?"

Hida: "Masih belajar"

Si A: "Umur 30 masih belajar? Master ke?"

Hida: "Taklah, saya sambung PhD. Alhamdulillah rezeki dan peluang sambung belajar"

Si A: "Oooo.. Sebab tu tak kawen2 lagi. Tinggi sangat belajarnya, tambah2 keje technician macam saya ni tak mampu la kan. Entah2 nak berkawan pun tak layak"

Hida: "Saya berkawan ngan semua orang. Tapi hal jodoh bukan ketentuan saya. Jawatan, pangkat atau darjat bukan ukuran. Jodoh pertemuan DIA yang tentukan"

Si A: "Rasanya tak perlu kot awak bagitau awak amik PhD sebab orang yang baru nak berkawan tu akan berkecik hati"

Hida: "Macam yang saya cakap, rezeki saya sambung belajar. Orang lain mungkin dapat keje awal, kawen awal dan dapat bina keluarga awal. Rezeki, jodoh pertemuan, ajal maut semua ketentuanNYA. Sape saya nak menidakkan semua tu. Soal berkecik hati pun bukan niat saya. Bila orang tanya saya jawab. Dan jawapan saya adalah yang benar. Terpulang pada awak nak fikir apa. Dan minta maaf kalau kejujuran saya buat awak berkecik hati"

Terus Si A tadi senyap, block dan remove Hida.. So, apa nak kata kan. Hak berkawan, hak memutuskan silaturrahim hak masing2 tapi fikir2kanlah sebab dan alasan yang terbaik. Mungkin diri ni yang silap kot. Hida selalu pegang kata2 dan ingatkan diri sendiri bahawa:

 
Sumber Gambar: Search from Uncle Google.. Thanks.. :))
 


Ahad, 1 Disember 2013

PERSEDIAAN KENDURI KAHWIN - BUNGA TELUR

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Dah agak lama tak melawat blog ni, apatah lagi nak post entry. Sibuk?? Boleh la. Sibuk dengan penulisan thesis. Ni pun baru selesai pembentangan kat kolokium sempena Seminar Kebangsaan ICT dalam Pendidikan. Jadi ada la masa luang sikit walaupun kerja-kerja penyelidikan terus berjalan. Hari ni pun dah 1 Disember 2013. Rasa kejap je masa berlalu. Sebulan je lagi kita akan masuk tahun baru 2014. Makin terasa tekanan tu.

Sambil Hida siapkan penulisan thesis, Hida juga sibukkan diri jadi 'wedding planner' untuk adik. Sebenarnya kerja-kerja kawen ni dah biasa buat masa abang-abang kawen dulu cuma untuk kali ni lebih kurang macam sepenuhnya mak ayah dan family serahkan kat Hida. Hehehee. Serius seronok sangat. Dalam bilik kat rumah sewa ni pun dah macam taman bunga. Buat masa sekarang Hida baru siapkan 200 bunga telur. Biasa-biasa je, simple tapi murah. Nak buat ni pun banyak jugak la survey tempat dan harga supaya tak lari dari bajet. Housemate Hida banyak bantu tuk siapkan semua ni.

Mula-mula belajar buat bunga tisu. Tapi disebabkan kekangan masa, Hida terpaksa lupakan niat nak buat lain dari yang lain (bunga tisu kan lain sikit dari bunga telur biasa tu.. xde la lain sgt pun sbb dah ramai yang buat). Walau apa pun ada la juga kemahiran tu kan.. :)
 
 Ada la dalam 2 3 hari survey kat kedai bunga, akhirnya jumpa kedai yang agak murah harga barang-barang jualannya. Kat pekan Tanjung Malim je. Ini adalah bahan-bahan mentahnya.. Hehehe.. 200 kuntum bunga = RM80 + kain net dan tape hijau serta dawai = RM96.
 
 Inilah 200 kuntum yang dah siap di letakkan kain net dan tape hijau.. Ruang bilik pun menjadi sempit..
 
Ini pula contoh bila dah letak coklat. Namanya je bunga telur tapi kami plan nak letak coklat atau jelly. Cantik tak?? Hehee..
 
 
In Sha Allah kenduri belah perempuan di Wangsa Maju 1hb Februari 2014, belah kami pulak 8hb Februari 2014. Dan sekali lagi mak bagi sepenuhnya kepercayaan kepada Hida untuk kreatifkan diri menghias bilik pengantin kat rumah kami nanti. Double seronok la ni.. Hehee.. Sekarang ada la survey dan google hiasan bilik pengantin. Tema rumah kami color merah. Color ni pun Hida yang tentukan. Tanya orang tu tak tahu, tanya orang ni tak pasti.. Last Hida bagi je keputusan ikut feveret color 2013 Hida.. So, semua setuju MERAH.. Memang garang jugak la.. Tapi plan Hida untuk hiasan dalam bilik nanti color utama adalah KRIM + PUTIH + MERAH.. Apa jadi?? Nanti dah jadi Hida share okay.. :)
 
Sekarang kan musim cuti sekolah, dah semestinya banyak kenduri kawen kan.. Apa pun tahniah dan selamat pengantin baru Hida ucapkan kepada semua. Moga berbahgia selalu dan berkekalan hingga jannah.. In Sha Allah..
 

Isnin, 26 Ogos 2013

DULU LAIN SEKARANG LAIN KOT... :)))

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah, 24 Ogos 2013 genaplah usia Hida 30 tahun..

24 Ogos 1983.. 
Dia berjuang agar aku berpeluang melihat keindahan alam ciptaan Ilahi, 
Dia bertarung nyawa demi aku anugerah Yang Maha Pencipta, 
Dia berkorban membesarkan, mendidik dan memberi segala keperluan tanpa sebarang keluhan..

24 Ogos 2013.. 
Demi dia.. Mak ayah tercinta.. 
Aku takkan sesekali berputus asa kerna perjuangan takkan pernah selesai sehingga aku dipanggil ‘pulang’.. 

Terima kasih mak ayah, atas segala jasa dan pengorbanan… Alhamdulillah, 30 tahun amat bermakna.. #ThreeSeries.. :))))

Beberapa jam lepas ada terbaca satu cerita kat Facebook kisah seorang ayah dan anaknya.. Bagaimana pengorbanan seorang ayah tuk anak tercinta.. Rasa sebak jugak la sebab tiba-tiba ternampak raut wajah ayah kat kampung.. Susah payah ayah mencari rezeki tuk besarkan anak-anak..

Hida ada nak kongsikan sedikit sebanyak kisah Hida dan kakak semasa belajar kat universiti.. Setiap ibu bapa mesti gembira bila anak mereka dapat sambung belajar kat universiti kan.. Dulu abang-abang keje biasa je, nak tolong sikit-sikit boleh la.. Ayah pula pesara buruh, tukang kebun sekolah.. Pencen ada la dalam rm350 sebulan.. Walaubagaimanapun Alhamdulillah masih ada pendapatan bulanan.. Masih ada adik yang bersekolah..

Nak daftar, semuanya nak pakai duit.. Tapi demi anak dan masa depan, mak gadai gelang pemberian ayah.. Memang sedih sampai menangis depan mak.. Tapi mak cakap, "takpe, ni untuk masa depan anak mak dan masa depan keluarga kita juga.. demi kejayaan anak mak dan ayah juga.. wang ringgit boleh di cari, rezeki semuanya dari Allah"... Begitu besar pengorbanan ibu dan ayah..

Alhamdulillah, bermulalah kehidupan baru di kampus.. Semuanya berjalan lancar dengan keizinanNYA.. Masa diploma, Hida dapat pinjaman MARA, degree dapat pinjaman PTPTN.. Alhamdulillah, 1st time dapat tu banyak juga la sebab yuran sem 1 kan kita bayar sendiri.. Terus bagi mak duit tu tuk tebus balik gelang mak.. :-)

Sem 2 dan seterusnya pinjaman lambat masuk.. Kali ni mak kuarkan duit simpanan dari tabung haji.. Tuhan je tahu perasaan Hida waktu tu, kalau boleh tak nak kacau simpanan mak apatah lagi kat tabung haji.. Tapi memang dah xder cara lain, mak takkan sesekali pinjam ngan sedara mara sebab bagi mak selagi boleh ikhtiar dari diri sendiri kenapa perlu menyusahkan orang lain.. Itulah mak.. Alhamdulillah bila dah dapat duit pinjaman, Hida terus gantikan balik duit mak..

Asyik ganti balik je, macam mana belanja kat kampus?? Alhamdulillah, mak dan ayah tak pernah ajar kami adik beradik hidup mewah.. Kami pun sedar siapa kami dan mak ayah kami.. Berjimat dan sentiasa rancang perbelanjaan setiap kali dapat duit pinjaman.. Masa diploma, Hida beli desktop.. Tu pun dari duit pinjaman.. Kumpul 2 3 sem baru dapat beli.. Masuk degree pulak, Hida masih guna desktop tuk 2 3 semester.. Dari Kelantan ke Kedah.. Setiap cuti sem kena simpan kat stor yang di khaskan tuk simpan barang.. Tawakal je lah nak balik bercuti tu.. Nak angkut balik kampung memang tak la kan.. Faham-faham la.. Hehee.. Kalau tak silap semester 3 atau 4 baru duit yang di kumpul cukup tuk beli laptop.. Kebetulan kakak kerja kat syarikat jual komputer, dapat la diskaun.. Alhamdulillah laptop tu berjasa dari degree, master sehingga sekarang masih berfungsi.. Walau bagaimanapun, hayatnya semakin merosot..

Awal 2013 Hida terpaksa ganti baru sebab banyak tugasan perlu dibuat secepat mungkin.. Alhamdulillah untuk pengajian PhD ni Hida dapat tajaan.. Dapat juga bagi mak ayah duit bulanan..Walaupun tak banyak boleh la kan, sebab masih belajar.. Dan Alhamdulillah dah boleh bayar hutang pengajian jugak.. :)))

Ya, nak berjaya perlukan pengorbanan.. Tetapi kita kena tengok dan ukur bagaimana hidup kita, keluarga kita.. Hida pun kekadang rasa terkilan bila tengok layanan abang2 dan kakak2 Hida terhadap anak-anak mereka.. Terkilan kenapa?? Ya lah, mereka tak terapkan apa yang mak dan ayah ajar sewaktu mereka kecil dulu kepada anak-anak.. Sekarang mudah je anak minta apa bagi.. Baru dapat tawaran ke Universiti, dah kalut cari laptop, telefon dan sebagainya.. Hida dulu, nak pakai telefon bimbit beli guna duit sendiri.. Mungkin dulu lain sekarang lain kan..

Kepada adik-adik, belajarlah hidup susah sikit, berdikari.. Belajar berjimat cermat.. Asuh diri, bukan senang nak senang, perlukan pengorbanan dan usaha serta kesabaran.. Sentiasa kenang jasa mak dan ayah tercinta.. Cuba tatap wajah mereka, renung kedalam mata mereka.. Ada sinar pengharapan moga kita menjadi anak -anak yang berjaya dunia dan akhirat.. Seribu pengharapan terhadap kita semoga kita memahami susah senang mereka, melahirkan, membesar, dan mendidik kita.. Jika kita perlukan apa-apa, berbincang dengan baik.. Jangan hanya tahu NAK, cuba letak diri kita di tempat mereka..

Sekadar berkongsi kisah hidup sendiri tuk renungan bersama.. Terima kasih mak dan ayah atas segalanya.. :))))

Rabu, 21 Ogos 2013

SALAM LEBARAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah dah 14 Syawal.. Pejam celik, pejam celik Syawal pun dah pertengahan.. Hangatnya bulan Ramadan masih terasa.. Hida pula baru berkesempatan update entry setelah lama menyepi.. Sebulan puasa tak sempat nak menjenguk blog.. Awal Syawal pun sama.. Alhamdulillah diberi kesempatan hari ini untuk mengucapkan selamat hari raya.. Lagipun rayakan sebulan.. :)))


Dikesempatan ini, Hida nak minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki jika ada salah dan silap, terkasar bahasa, terguris hati dan perasaan.. Hida juga manusia biasa ada kelemahan yang kekadang tanpa sedar mungkin dari penulisan telah mengguris perasaan teman-teman.. 


Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir dan Batin..

Khamis, 11 Julai 2013

RAMADHAN AL-MUBARAK

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..


Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi kerna diberikan kesempatan dan kesihatan untuk sama-sama merasai dan menikmati keindahan dan menunaikan ibadah padaNYA pada bulan yang mulia ini..

Walaupun ini adalah kali pertama Hida menyambut 1 Ramadhan diperantaun ianya bukan alasan untuk merintih dan bersedih.. Hida dah biasa puasa di perantauan cuma sebelum ni 1 Ramadhan ambil cuti untuk sambut bersama mak ayah.. Tahun ni tak dapat cuti awal, walaubagaimanapun Alhamdulillah Supervisor dah bagi cuti seminggu bermula 13hb - 20hb.. Tiket pun dah beli termasuklah tiket balik hari raya nanti.. Itupun dapat seat belakang2.. Bukan apa, terlupa nak beli awal sebab excited nak balik puasa.. :)

Dikesempatan ini, Hida nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada teman-teman blogger semua.. Tahniah Hida ucapkan kerna berkesempatan bertemu Ramadhan buat sekian kalinya.. Doa Hida moga kita semua diberikan kesihatan untuk sama-sama menjalani ibadah pada bulan yang penuh keberkatan ini.. Moga kita juga dapat muhasabah diri.. Hida minta maaf jika ada salah dan silap, terkasar bahasa sepanjang Hida menulis di blog "Dunia Haida Hida"..


Sama-sama kita manfaatkan kelebihan dan keberkatan bulan yang mulia ini..

Khamis, 20 Jun 2013

ORIGAMI vs GWIYOMI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Rindunya ngan blog ni.. Lama tak update kan.. Sibuk sikit, terutama menjelang Julai ni.. Dah rasa sesak nafas plak bila fikirkan thesis dan kajian.. Bila terlampau fikirkan benda-benda ni semua kepala mulalah sakit.. Semalam terpaksa jugak ke farmasi cari ubat tahan sakit.. Tapi malam tadi sedang sibuk ngan bacaan jurnal dan penulisan proposal, Hida sempat beronline jap.. Tiba-tiba ada teman fb share link Origami.. Tahu tak apa benda tu?? Sama ke dengan Gwiyomi?? Nanti jangan lupa buat carian ya.. Hehee.. Oklah, Hida berbesar hati nak tunjukkan perbezaan antara Origami dan Gwiyomi ni.. Biar betul?? Hida share link youtube je.. Hehee.. :))))

 

Ni orang panggil Origami.. 


Yang ni plak orang panggil Gwiyomi.. Cute muet, comel kan.. Agak2 kalau Hida buat comel tak?? Hehehee.. Jangan marah...

v
v
v
v
v
v
v
v
v

Malam tadi ngan keadaan yang agak stress sebab ketiadaan idea tuk sambung menyambung penulisan thesis, Hida try la benda-benda ni.. Tak percaya?? Serius Hida buat semua ni.. Seronok sangat.. Memang release tension gak la..

Ok kat bawah ni buktinya...


Ni la hasil Origami.. Cantikkan?? Alamakkk terpuji hasil sendiri plak... heheee... Serius seronok sangat buat benda ni.. Lipat-lipat je.. Dah macam lipat melipat kain.. Best kalau ada macam2 color.. Hari ni cadangnya nak kuar beli kertas color2.. Hahaa.. Sedap mata memandangkan..

Gwiyomi?? 


Video ke apa ni?? Ya, hitam pekat malam tak nampak apa2.. Hehehe.. Gwiyomi la sangat ya.. Maaf la Hida tak minat tarian2 tangan tu.. Ni pun 1st time tengok sebab nak letak kat blog.. Hehee.. Pernah la dengar music saja.. Tu pun anak-anak sedara duk pasang kat enset masing2.. Kat FB pun ramai share, cuma Hida je tak pernah klik link2 tersebut..

Sekian.... :)))


update.. Alahaiiii Hida dah tak mampu nak berhenti ni.. Cantik sangat bila di kumpulkan banyak2 macam ni.. Hehehee.. Ok fine, Hida kne paksa diri untuk berhenti.. Esok ada progress presentation.. Kalau benda alah ni Hida boleh fokus dari sekuntum ke sekuntum, kenapa tidak thesis kan.. Go Hida Go.. I believe I can do it.. :)))))))

 Warna apa yang cantik??

Selasa, 28 Mei 2013

APA MAKNA KEGAGALAN??

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..













Entry kali ni sekadar nak bercerita tentang pengalaman dan pemerhatian.. Please la Hida ayat tu jangan nak skema sangat.. Tahniah Hida ucapkan kepada adik-adik yang dapat sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi.. Sekarang kan musim adik-adik dapat keputusan permohonan ke IPT.. Alhamdulillah.. Yang dapat naik tingkatan enam pun tahniah Hida ucapkan.. Sebenarnya sama saja tingkatan enam dan IPT tu.. Cuma bezanya adik-adik dikehendaki mematuhi peraturan sekolah dan setia dengan seragam sekolah.. tak boleh la nak melaram kan.. hehee..

Teringat Hida lebih kurang 12 tahun dulu.. Walaupun result SPM tak gempak macam teman-teman yang lain, Hida tetap mengharapkan tempat untuk ke IPT dengan mengisi borang permohonan.. Ye lah, dulu kalau dapat masuk Universiti tak kisah la tempatan apatah lagi luar negara satu kebanggaan.. Riuh sekampung dan tempiasnya sampai ke kampung sebelah.. Bukan nak bangga sangat tapi nama mak dan ayah yang mereka puji.. Bila result keluar tak tidur malam duk tunggu nak call tapi > > > >  "Dukacita..............." cukuplah satu ayat tu menggambarkan betapa kecewanya hati ni.. Dalam hati ni hanya mampu melafazkan.. "Maaf mak, kak (panggilan family tuk Hida) tak dapat ikut jejak langkah kakak"... Masa tu kakak dalam tahun terakhir kat UUM, Sintok.. Siang malam tidur tak lena, makan tak kenyang tapi mandi still basah kalau betul2 simbah air tu ke badan.. hehee.. Tambahan pulak teman seperjuangan yang juga sekampung dapat tawaran ke UiTM, dan seorang lagi dapat Kolej Kejururawatan.. Masa tu betul2 menguji kesabaran.. Mak dan ayah lah yang sentiasa memberi sokongan dan semangat..

Setahun melepak ngan mak ayah cukup membuatkan diri ni bangga terhadap jasa dan pengorbanan mereka.. "ya Allah, tanpa mereka masihkah aku mampu bertahan dengan pelbagai ujian yang datang tatkala diri ini dalam kekecewaan".. Bukan tak dapat tingkatan enam tapi sebab terpengaruh dengan persekitaran yang menyatakan tingkatan enam SUSAH.. Kawan-kawan pujuk pun dah tak makan saman.. Tekad... "Aku TAK NAK"... Adik-adik... Jangan tiru sikap ni ya.. Alhamdulillah, tahun 2002 Hida dapat tawaran ke kolej (Kolej Poly-Tech Mara) dalam bidang Diploma Teknologi Maklumat.. "Alahaaiii bidang tak minat langsung, mana reti nak guna komputer"... "Bersyukurlah Hida kerna awak masih diberi peluang"... Hati berkata-kata.. Alhamdulillah 3 tahun memberi pengalaman yang bermakna tuk diri ni.. Akhirnya penghujung tahun 2005 dapat tawaran ke UUM, Sintok tuk Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat.. Alhamdulillah.. "Teknologi Maklumat??" Kiranya dah pakar la sikit.. hehee.. Penghujung tahun 2009, semangat belajar membuak2 dengan tawaran dari UPSI tuk Sarjana Pendidikan Teknologi Maklumat dan Komunikasi.. 2 tahun diharungi penuh kesabaran walaupun ada yang cuba menjatuhkan semangat sebab umur dah berusia tapi ada hati nak belajar lagi.. Dengan sokongan dan dorongan mak, ayah dan keluarga penghujung 2012 Hida sambung lagi kat UPSI tuk Doktor Falsafah Pendidikan Teknologi Maklumat.. Alhamdulillah kali ni dapat tajaan dari Kementerian Pengajian Tinggi tuk 3 tahun.. **perasan tak kebanyakannya kemasukan penghujung tahun.. hehee.. sebab tu masa kat UUM geng kami digelar kemasukan musim banjir.. memang time tu banjir..

Kepada yang tak berjaya (tak berjaya ke IPT).. Adik-adik... Adakah dunia ni terhenti hanya kerna kegagalan masuk IPT?? Adakah ini bermakna kita gagal dalam hidup?? Kuatkan semangat dan banyak bersabar.. Allah nak uji kita.. Kitakan hambaNYA.. DIA berhak atas kita.. Sesungguhnya ujian dan dugaan yang kita hadapi adalah setimpal dengan keupayaan kita.. Allah yang cipta kita.. Ujian dan dugaan tu pun datang dariNYA.. DIA lebih tahu sejauhmana keupayaan kita.. Allah nak tengok sejauhmana kita hadapi masalah dan kegagalan kita.. Adakah kita kecewa sehingga memudaratkan diri?? Adakah kita tidak redha dan menolak ketentuanNYA.. Dalam keadaan beginilah cuba kita muhasabah diri dan kenal Pencipta kita.. Adik masih muda, masih belasan tahun dan masih remaja.. Perjalanan masih panjang.. Harapan mak dan ayah juga masih menggunung terhadap adik-adik.. Rezeki dan nikmat Allah ni meluas untuk hambaNYA.. insyaAllah rezeki adik-adik juga telah ditentukanNYA kerna Allah Maha Adil.. Allah Maha Mendengar, pohonlah kepadaNYA.. Sujudlah kepadaNYA..

***Pagi esok ada presentation tapi sejujurnya Hida belum sediakan slide.. Lebih tepat lagi Hida langsung xder idea.. Kosong.. Kosong.. Kosong.. huhuuu.. Kalau tak betul2 last minute macam ni la.. Bila la nak berubah... :))) ***Stress ngan game Kelantan vs Terengganu.. huhuu..

Jumaat, 17 Mei 2013

MAAFKAN AKU

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..


Sepanjang perjalanan pelbagai kisah kita lalui.. Dugaan dan halangan tak pernah putus.. Sokongan dan dorongan juga tak berbelah bagi.. Detik perjalanan ini juga kita banyak kehilangan.. Hilang saudara dan teman yang dulu pernah suka duka bersama, bertepuk tampar menceriakan kehidupan.. Kita mencari sebab dan punca tapi ternyata kita hanya nampak salah orang lain.. Tapi bila kita cuba melelapkan mata, ternyata kesilapan itu dari kita.. Tapi mengapa sukar tuk kita mengakui kesilapan itu.. Manusia memang takkan pernah mengakui silap sendiri.. 

Aku juga manusia biasa, kadang tanpa sedar ada terkasar bahasa dan terguris hati sesiapa.. Tapi mengapa perlu berdiam diri sehingga teguran, pertanyaan serta ucapanku tidak diendahkan.. Jika aku silap tegurlah aku.. Jika aku silap marahlah aku.. Jika aku silap bersuaralah.. Aku bukan ahli silap mata.. Aku bukan ada magik.. Aku bukan manusia luar biasa yang bisa mengerti jika kalian berdiam.. Aku manusia biasa.. Setiap hari aku panjatkan doa moga Allah tunjukkan silap dan salah aku pada kalian kerna aku tahu ada sesuatu yang telah terjadi antara kita.. Setiap hari airmata menitis kerna mengenangkan mengapa semua ni terjadi.. 

Ya Allah, aku tak kuat.. Aku tak mampu lagi bertahan.. Perjalanan ini membuatkan aku rebah.. 

Ya Allah hanya padaMU aku panjatkan doa selagi aku bernafas KAU berikan aku ketabahan dan kesabaran menjalani kehidupan ini.. Ya Allah, aku tahu setiap yang berlaku ada hikmahnya.. Setiap ujian yang KAU berikan kerna KAU Maha Mengetahui..

Maaf atas segala kekhilafanku itu.. :'(

Rabu, 15 Mei 2013

SELAMAT HARI GURU 2013

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..


Pejam celik pejam celik dah setahun berlalu sambut hari guru yang lepas..
Tiba-tiba teringat kenangan kali pertama di raikan sebagai guru..
Walaupun hanya seketika dapat berkenalan dan mencurahkn ilmu, kenangan itu takkan Hida lupakan sampai bila-bila..
Melihat akan riak wajah dan semangat mereka cukup menyentuh perasaan ini..
Tatkala itu juga, tiba-tiba kenangan sebagai murid dan pelajar menerjah ruang memori ini..
Betapa mulianya insan bergelar Guru... Cikgu dan Pensyarah.. Dengan erti kata lain merekalah Pendidik anak bangsa..

Hida juga pernah jadi cikgu tapi untuk 2 minggu je.. :))
Hida terpaksa buat keputusan untuk berhenti kerana dapat melanjutkan pelajaran..
2 minggu tapi kenangan tu takkan Hida lupakan sampai bila-bila..
Ayat-ayat yang tak dapat Hida lupakan bila anak-anak murid tahu Hida nak berhenti..

"Kenapa cikgu nak berhenti? Kami nakal ke?.. Kami janji akan belajar betul2.."

"Cikgu gantilah Cikgu #$%^^*& ajar matematik.. Saya suka sangat kalau cikgu ajar kami"

"Cikgu jadi guru kelas kami ya??"

"Cikgu nak sambung belajar?? Saya nak jadi macam cikgu.."

 Tiba-tiba rasa nak menangis pulak ingat kenangan ni.. Sebelum tu sempat peluk2 (murid perempuan je la) salam dan bergambar..

 Murid-murid darjah 4.. kelas ni paling femes kat sekolah ni sebab riuh rendah walaupun cikgu duk mengajar kat depan.. kalau boleh nak mengajar tu kne ikut kehendak mereka.. hehee..

 Murid-murid darjah 6.. Macam mana la result UPSR mereka hari tu.. Dalam kelas ni ada 6 orang tpi 2 orang je amik exam.. 4 lagi murid lur negara.. tapi fasih berbahasa melayu dan loghat Kelantan..

Murid-murid darjah 5.. 2 minggu ngajar kat sini, kelas ni lah banyak yang sempat Hida ngajar ikut silibus.. mereka pun banyak bagi kerjasama.. ada seorang murid tu, Hida tak boleh paksa dia buat keje, kalau paksa nanti dia mengamuk... hahaa.. macam-macam kan.. 

Di sinilah buat kali pertama Hida dipanggil Cikgu.. :))

Terima kasih Cikgu.. Guru.. Pensyarah.. atau apa jua panggilan kepada mereka yang sentiasa mencurahkan ilmu.. Andalah pendidik dan tetaplah menjadi 'pelita' untuk menerangi anak bangsa..

Sekolah Kebangsaan Kem (1990 - 1995)
Sekolah Menengah Kebangsaan Pengkalan Chepa (1996 - 2000)
Kolej Poly-Tech Mara Kota Bharu (2002 - 2005)
Universiti Utara Malaysia (2005 - 2009)
Universiti Pendidikan Sultan Idris (2009 - 2012)
 Universiti Pendidikan Sultan Idris (2012 - present)

Tak lupa juga buat Tok Guru mengaji Quran.. 

Dan juga mak dan ayah yang sentiasa mendidik saya dari kecil hingga sekarang.. :))


Lilin Seorang Guru - In-Team

Ahad, 12 Mei 2013

KASIHNYA IBU.. SETIANYA AYAH..

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..


Kasihnya Ibu... Setianya Ayah..

Mereka makin tua..
Kedut di wajah mereka makin bertambah..
Uban di kepala makin memutih..
Suara dan kudrat mereka di mamah usia..
Dari hari ke hari mereka semakin lemah..
Mereka pendamkan segala duka..
Mereka pendamkan rasa rindu..
Mereka pendamkan ketidakpuasan..
Mereka biarkan rasa itu sendiri..
Mereka biarkan perasaan sendiri terguris asal tidak membuatkan kita menangis..
Mereka biarkan airmata menitis asal tidak membuatkan kita bersedih..
Tanpa kita berkata-kata..
Mereka mengerti dan memahami apa yang terbuku di hati ini..
Tanpa kita menitiskan airmata sekalipun..
Mereka mengerti akan perasaan ini..

Tetapi kita..
Tanpa kita sedar..
Mungkin ada ketika kita telah mengguriskan perasaan mereka..
Mungkin ada ketika kita membiarkan diri mereka sendirian melayan perasaan..
Mungkin ada ketika kita membisu tanpa sebarang khabar..
Mungkin ada ketika kita tidak menoleh dan menatap wajah mereka..
Mungkin ada ketika kita tidak mendengar suara mereka bercerita..
Tanpa kita sedar ada hati yang menangis..

Mereka makin tua..
Usia mereka makin bertambah..
Mereka makin lemah..
Tetapi mereka tetap tabah..

Cukuplah sekadar kita tanya dalam diri kita..
“Siapa kita dan di mana kita ketika ini??”

Ahad, 14 April 2013

JOM MASAK-MASAK

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Seminggu kat kampung rasa kejap sangat.. Apa2 pun memang seronok sangat kali ni sebab Hida ngan adik bongsu dapat habiskan masa bersama kat rumah ngan masak untuk mak dan ayah.. Seronok sangat bila ada menu yang pertama kali masak tu menjadi dan chef tersohor iaitu bonda tercinta puji dan cakap best.. Hehehe.. Masak apa?? Jom2 kita lihat gambar kat bawah.. Macam biasa la, tak banyak pun.. Hehee..


Puding Trifle.. yang ni dah banyak kali.. 1st time belajar masa akak nak kawen.. menu makan beradab.. lepat tu dah pandai masak sendiri.. kebetulan puding ni feveret mak dan ayah.. Hida suka tukar2 color jelly tu.. kali ni permintaan adik guna jelly oren dan buah kiwi.. Hida lebih suka perisa pandan atau strawberry..



inilah yang Hida katakan pertama kali masak.. namanya Kek Coklat Karamel.. Hida dapat resepi ni daripada blog "Beautiful with Nora"... tapi xder la secantik kek yang Puan Nora buat tu.. xper la, ni 1st time kan.. agak2 dah boleh amik tempahan tak?? hehee.. gurau2 je, masak2 tuk family boleh la..

ingat tak pada entry pasal "Jalan-jalan Cari Makan".. entry pasal makan2 kat Kampung Pandan tu.. disebabkan masa kami makan, ayah tak join.. so, balik ari tu mak nak buat khas tuk ayah.. memang la tak tahu resepi, tapi sekali mak makan mak dah boleh agak.. hebatnya chef kuarga kami ni kan.. semestinyalah MAK kita adalah chef tersohor di dunia dan masakannya tiada tandingan.. setuju tak??


Pecal ayam by chef Wan Patimah.. ayah suka sangat sampai bertambah2 makannya.. siap request tuk keesokan harinya.. simple tapi sedap dan kenyang.. Alhamdulillah.. menu ni lebih kurang macam nasi ayam gak la, tapi simple lagi dari nasi ayam.. 

Dengan teknologi sekarang, sukar nak terima kalau ada yang kata tak pandai masak.. just click dan search menu apa nak makan beribu-ribu lemon resepi dipaparkan.. cuma atas diri sendiri, rajin or malas.. kalau alasan malas memang tak boleh kata apa.. tapi kalau alasan tak pandai, belum cuba belum tahu kan.. Hehehe.. Selamat memasak... :))

Jumaat, 29 Mac 2013

APA YANG PENTING?? KERJASAMA

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Minggu ni sedikit sibuk dengan pre-presentation proposal kajian.. Setiap hari berkunjung dan jadikan library tempat bertapa.. 1st pre-presentation dah selesai.. Alhamdulillah penyelia banyak bagi tunjuk ajar dan komen serta kritikan membina.. Pelbagai soalan yang diajukan.. Dari situ idea demi idea datang mencurah-curah.. Isnin minggu depan 2nd pre-presentation pula untuk melihat hasil pembetulan 1st pre-presentation lepas.. Pagi tadi berkesempatan menghadirkan diri ke idea presentation, 4 orang pelajar PhD dan 2 orang pelajar Master.. Alhamdulillah banyak juga idea dan pengalaman serta maklumat yang diperolehi dari pensyarah2 dan juga teman2 seperjuangan.. Walaupun hanya melihat, dari situ kita akan dapat kekuatan bila tiba giliran kita suatu hari nanti, InsyaAllah.. InsyaAllah 2 minggu dari sekarang iaitu 12hb April 2013, Hida dan roomate akan present idea.. Terasa juga la gementar walaupun baru tetapkan tarikh.. Macam ni la orang yang lemah semangat.. hehee.. Terpaksa tangguh plan nak balik kampung sehingga present idea.. :((

Sebenarnya Hida bukan nak bercerita pasal presentation sebab ada perkara yang Hida nak sangat tanya pendapat dan nasihat dari teman2 blogger semua berhubung masalah yang sedang Hida hadapi dengan kerenah housemate.. Ya Allah dah tak tertahan dengan sikap2  2 3 orang penghuni dalam rumah ni.. Inikah sikap bakal pendidik?? Mula-mula masuk dulu, rumah ni dah ada penyewa.. So, kiranya mereka lebih senior la.. Tapi lebih muda dari Hida.. Walauapapun Hida tetap hormat mereka sebagai orang lama..

Setelah beberapa bulan, kiranya sekarang Hida dah semester 2.. Sikap mereka membuatkan Hida rasa nak marah tapi Alhamdulillah Hida masih dapat tahan dan sabar.. Kawasan perumahan kami memang pihak perbandaran dah tetapkan hari dan masa pungutan sampah.. Kiranya semua orang dah tahu.. Tapi setiap kali sampah dalam tong sampah kat dapur penuh kadang2 sehingga melimpah dan ada sisa2 makanan terjatuh atas lantai mereka tetap tak peduli.. Ini akan mengundang kehadiran tikus yang sememangnya tiap2 malam Hida dengar kat atas siling.. Mereka rajin masak tapi sayang mereka tak peduli tentang kebersihan tu.. Awal2 dulu Hida minat gak masak tapi sebab2 inilah Hida jadi malas.. Roomate nasihatkan Hida jangan ambil peduli dan biarkan saja sampah tu kat situ.. Tapi Hida tak sanggup, kita serumah dan bau tu semua kita akan hidu.. Lagipun dapur tu berdekatan bilik air, nak tak nak Hida akan nampak.. Hida sabar dan terus jalankan kerja2 jadi pemungut sampah kat rumah walaupun secebis kertas Hida tak buang dalam tong sampah kat dapur tu (sebab depan bilik Hida dah ada tong sampah)..

Buang sampah, gantikan plastik baru dan sapu sampah dan abuk2 ruangan bilik tv dan dapur Hida buat macam biasa.. Sebelum ni gilir2 ngan roomate tpi dia pun dah give up.. Tapi 2 3 hari ni Hida akui terlalu penat.. Balik dari library, tengok2 kat dapur tong sampah penuh dan melimpah-limpah.. Rambut bertaburan kat lantai.. Ya Allah, niat Hida nak buat kerja2 tu semua tanpa rungutan hilang.. Rasa marah, geram dan serabut berlegar-legar di fikiran Hida.. Mereka bukan sibuk, kelas cuma 2 3 hari seminggu.. Siap boleh lepak tengok tv dan bergelak tawa.. Tengok keadaan mereka membuatkan Hida rasa membuak2 nak marah depan2, tapi sisa kesabaran Hida masih ada.. Bila ingat pada kerenah mereka ni Hida rasa nak menangis (tu je kot yang mampu Hida buat.. huhuu).. Susah sangat ke nak bagi kerjasama?? Susah sangat ke nak jaga kebersihan rumah sendiri?? Ya Allah, Hida cuma minta diberikan kesabaran dalam menghadapi dan menangani masalah ni.. Hida tak nak cari gaduh dan masalah.. Hida tak nak bermasam muka.. Tapi Hida takut jika suatu hari apa yang Hida tahan ni menjadi beban kepada diri sendiri..




Macam mana caranya untuk Hida tangani masalah ni?? Hida tak kuat nak tegur dan nasihat mereka.. Hida memang lemah bab ni.. Nak pindah rumah bukan senang nak cari yang dekat dengan kampus.. Rasanya ini yang paling strategi.. Hida jalan kaki je ke kampus.. Fikirkan hal ni buat Hida tak boleh nak fokus pada kajian.. Dah la 2 3 minggu ni Hida perlu bergerak terlalu pantas.. Paksa diri fokus juga untuk capai target 2 1/2 @ 3 tahun pengajian.. Hida bukanlah nak buka aib teman serumah, sebab Hida sayang dan tak nak ada masalah timbul antara kamilah Hida masih bertahan.. Hida risau juga jika kesabaran Hida ni meletup.. Orang pendiam ni kalau kesabarannya di cabar memang tak terjangkau tindakannya nanti.. (kononnya la tu.. hehee)...

Okay la, masa tuk bermanja2 bersama jurnal dan thesis.. Harap2 dapat la fokus... InsyaAllah.. Doakan semoga segala urusan Hida dipermudahkan ya.. :))

Rabu, 27 Mac 2013

KESEMPURNAAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Kita harapkan cahaya menerangi kegelapan..
Kita tinggalkan lampu nian untuk menggapai bulan dan bintang..
Tanpa kita sedar ianya terlalu jauh untuk di capai..
Kita putuskan bulan dan bintang hanya kerlipan cahaya..
Kita tekad mengejar sang matahari...
Alasan kita, matahari menyinari tanpa ada kegelapan..
Akhirnya kita penat dengan pencarian tersebut..
Dan kita akui kelemahan diri..
Akui diri sendiri yang sentiasa mencari kesempurnaan,
tanpa rasa bersyukur dengan nikmat yang diberi...

Tak perlu menagih kesempurnaan jika diri tak pernah menghargai..

Rohaida binti Ibrahim
27hb Mac 2013
07:35pm


Isnin, 18 Mac 2013

JALAN-JALAN CARI MAKAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Tiada niat untuk mengulas panjang.. sekadar nak berkongsi tempat serta menu yang Hida dan family singgah petang tadi.. Lagipun Hida tak sempat nak ambil gambar.. So, Hida wat carian kat google dan jumpa beberapa keping gambar menu yang sama kami sekeluarga makan tadi.. Kalau nak tahu lebih lanjut singgah la kat blog Kakcik Seroja..


Pecal Lele.. Gambar di ambil dari blog Kakcik Seroja..

Petang tadi Hida, mak dan adik bongsu serta abang ipar hantar kakak berkursus kat hotel Flamingo.. Dah terbabas ke sana, mak nak jumpa adk bongsu dia kat Taman Dagang, Ampang.. Kebetulan Pak Su tak sihat dan tak kerja.. Sesampai rumah Pak Su, dia ajak makan kat luar.. Destinasi pilihannya adalah kedai makan Pecal Lele kat Kampung Pandan.. Menarik jugak suasana kat sana.. Rasa macam duk kat kampung plak.. Tapi sebelah tu kereta tak putus2 kat atas jalan raya...

Pilihan makanan untuk semua orang Pak Su yang order.. Semua sama iaitu pecal ayam, cuma airnya saja berbeza.. Alhamdulillah rasa makanan tersebut tidak menghampakan kami sekeluarga.. Memang best lah terutama sambal dia.. Pedas tapi terbaik... Kebetulan Hida ni memang peminat makanan pedas2.. Simple tapi sedapppp.. Itulah komen Hida buat pertama kali makan kat situ.. Mak pun cakap sedap.. Kalau mak kata sedap memang sedaplah tu..


Menu yang menjadi pilihan kami semua.. Gambar di ambil dari blog Farah Hanis..


**Mungkin lain kali boleh pergi lagi.. Kebetulan bakal adik ipar pun orang area situ jugak.. hehee..

Selasa, 12 Mac 2013

TUDUNG BAWAL MASIH MENJADI PUJAAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah sakit perut yang menyerang beberapa minggu lepas dah sembuh.. Sekarang nak diet kena betul2 study apa yang boleh dan apa yang tidak boleh.. :))

Okey la Hida nak bercerita tentang fesyen.. Ahhhhhhh, biar betul Hida yang tak reti berfesyen ni nak bercerita tentang fesyen?? Hahahaa.. Sendiri tanya sendiri jawab ya.. Bukan fesyen apa pun, Hida cuma nak berkongsi berkenaan fesyen tudung yang telah Hida gunakan sepanjang Hida bertudung..

Sekarang ni dah pelbagai fesyen tudung wujudkan.. Sampai tak terkejar dek fesyen ni.. Tapi kita sebagai kaum hawa dan muslimah ni kena sentiasa beringat jangan sampai mengejar fesyen sampai hukum hakam serta tuntutan sebenar bertudung atau lebih tepat tuntutan menutup aurat kita abaikan..
“Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu dan perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Ahzab: 59).
Hida minat sangat ngan tudung bawal.. Dari dulu hingga kini tudung jenis bawal ni menjadi pilihan.. Walaupun pelbagai jenis tudung ada dipasaran, tudung bawal tetap pujaan hati.. hehee.. Rasanya dah pelbagai jenis bawal dalam simpanan Hida.. Hida teringat akan persoalan seorang teman facebook..

"Bukan ke tudung bawal ni nipis??" Hida akui itu.. Tapi bawal ni pun ada pelbagai jenis.. Kita kena pandai buat pilihan.. Hida cuma nak berkongsi koleksi bawal yang ada dalam almari Hida.. :))


 jenis yang berbatu-batu.. mahal jugak la.. tapi dah tak pakai sbb jenis ni nipis.. buat kenangan je la..


jenis ni agak banyak.. kalau tak silap diberi nama bawal 2 tona.. (kalau salah maaf ya, pndai pakai je.. hehee).. Hida suka jenis ni, senang nak sesuaikan ngan baju.. ianya agk tebal gak..


jenis yang terbaru.. tapi belum ada dalam almari lagi.. hehee.. baru order, insyaAllah esok atau lusa sampai la.. yang ni Hida order ngan teman facebook.. Hida pernah tengok orang pakai, cantik tpi tak pasti kain dia mcm mne.. Puan Rai namanya.. dia juga ada blog.. nanti sudi2 la singgah blog Minda Serigala, tengok tudung apa yang berkenan.. 

Okay lah sampai sini dulu.. kat luar sana hujan lebat, guruh dan kilat.. takut pulak on laptop ni.. 

Selasa, 5 Mac 2013

GASTRIK MENYERANG LAGI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Baru seminggu hida diet, dan hari ke 7 sakit perut yang teramat sangat.. hida dah biasa sakit perut dan kepala.. tapi serius kali ni teramat sakit dan kali pertama sakit seumpama ini.. Semalam sakit tu menyerang masa hida dalam bilik mandi, badan tak boleh nak berdiri dan terpaksa membongkok... badan jadi kaku dan sejuk.. mula tu hida nak gagahkan juga mandi, tapi bila fikir keadaan mcm tu baik hida elakkan dari terkena air.. semalam juga hida bertahan ngan makan ubat tahan sakit je.. dan hari ini, setelah ubat tahan sakit pun tak menjadi, bila batuk terasa urat2 kat perut ni pedih dan menyukarkan pergerakan.. hida sewa kereta tuk ke klinik dalam kampus.. hida terpaksa drive sendri sebab rumate tak berapa cekap nak bawa kete, tapi dia tetap temankan hida.. tak kisah yang tu sbb kereta yang hida sewa ni pun auto.. kalau hida duduk tak terasa sangat sakit tu.. kalau nak berdiri dan berjalan je sangat sakit..

Sesampai di klinik, alahaiii ramainya pesakit hari ni.. hampir setengah jam nombor giliran hida dipanggil.. hida terangkan masalah yang dihadapi kat Doktor.. dan ternyata gastrik menyerang lagi.. hasil diet ke ni?? Doktor tanya hida stress ke belajar PhD ni.. hida cakap mungkin la.. kalau hida cakap hida diet apa lah komen Dokor tu nanti kan.. huhuu.. Doktor cakap perut hida dah penuh ngan gas sebab 2 hari tak makan.. memanglah sepanjang sakit 2 hari ni hida takder selera.. cuma minum air je.. Doktor minta hida rehat dalam wad dan minum ubat kapur (maaf hida tak ingat nama ubat tu).. tapi hida minta tuk balik je dan makan kat rumah..

























Doktor pesan kalau 2 3 hari rasa sakit tu masih sama hida dikehendaki ke klinik tuk pemeriksaan lanjut.. sehingga sekarang sakit tu masih terasa.. terutama bila hida bangun, berjalan dan batuk.. tak tahu la apa yang tak kena dengan perut ni.. mudah2an tiada apa yang serius..

esok hida ada bengkel Graduate On Time (GOT) kat kampus.. tak tahu la macam mana nanti.. doakan hida cepat sembuh ya..

Selasa, 26 Februari 2013

MENU ALA-ALA DIET

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

tiba2 rasa nak diet.. dari hari ke hari timbang berat badan ni makin menaik pulak.. so, kena ada tindakan susulan la kan sebelum terlambat... hehee.. pertama sekali hida check balik cara pemakanan dan akhirnya buat satu jadual harian apa yang boleh dan tak boleh di makan.. selaian itu, aktiviti seperti senaman juga akan dilakukan setiap hujung minggu.. lgpun setiap hari ke kampus jalan kaki je.. kat situ pun dah senaman gak kan.. hari ni bermulalah menu diet hida.. hehee... mudah2an hida istiqamah dan bersemangat serta berdisiplin untuk mencapai target 2 ke 3 minggu dari sekarang.. :))))


menu untuk sarapan.. salad campur + vegetarian mayo.. serius hida rasa kembang tekak ni nak telan.. tpi terus gak mencuba.. rasanya esok nk tukar menu tuk sarapan.. huhuuu..


menu tengah hari, yang ni beli.. ikan bakar + air asam + ulam2an.. gambar tu sekadar hiasan, tadi lupa nak amik gmbar.. heheee.. tapi lebih kurang macam tu la... rasa macam pelik pulak bila makan ikan tanpa nasi ni.. hehee.. 


yang ni plak menu petang.. tom yam sayur iaitu carrot + tomato.. sedap jugak.. hehee.. 

semuanya dalam kuantiti yang sedikit.. menu2 ni hida dapat dari buku panduan lengkap penurunan berat badan Alpha Lipid SDII.. senang citer hida juga minum susu tu.. hehee.. hari ni baru bermula.. hida ni bukan penggemar susu, rasa sedikit kepayahannya tuk menelan minuman tersebut.. tapi kne cuba jugak untuk minggu pertama dan tin pertama.. banyak gak testimoni yang hida baca, 2 3 minggu dah ada hasilnya.. InsyaAllah... :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...