"Ya Allah Ya Tuhanku.... Sesungguhnya kepada Engkau aku meminta dan tempat untuk aku mengadu. Kau lindungilah aku, keluargaku dan teman-temanku serta muslimin dan muslimat daripada kejahatan dan tipu daya syaitan yang di rejam. Kau permudahkanlah segala urusan seharian kami, murahkanlah rezeki kami, berkatilah perjalanan hidup kami. Tunjukanlah kami agar terus berada di jalan yang lurus & diredhai Mu Ya Allah. Sesungguhnya hanya kepada Engkau aku berserah... Aamiin..."

Ahad, 20 Januari 2013

SAKIT KEPALA MENYERANG LAGI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera....

Tepat jam 2:12 pagi, 20 Januari 2013... Mata masih tak mampu lelap tetapi badan penat sangat... Semalam tolong kawan bersihkan rumah... Dia baru pindah area Tanjung Malim jugak la... Dalam pukul 12 tengah hari siap cuci, mop, sapu dan seangkatannya... Lepas siap semua tu kawan ajak makan... Kemana?? Disebabkan kami berdua tak berapa berselera nak makan nasi, dia ajak makan pizza... Ok la kan... Tapi serius tiba2 hida teringat entry encik Yassin berkenaan 'Makan Pizza Boleh Menyebabkan Migrain'.... Kalau tak silap, bulan lepas baru makan pizza... huhuu.. Mudah2an takder apa2 kan.. Kesian plak nak tolak pelawaan kawan ni kan....

Hida serahkan kat kawan je order... Orang dah nak belanja kan, kita jangan pulak lebih2... hehee.. Kawan hida order menu kat bawah ni..




















Memang sedappppp... Tapi sedap2 pun abis sepotong sorang je... Rasa kenyang sangat... Air tu rasa tak cukup plak segelas... rasa masam manis limau dan strawberry... Air memang puas hati...  Pizza pun best gak, ada hiasan sepit ketam lagi... So, bungkus je lah wat balik rumah... Lepas solat Maghrib makan la pizza tadi bersama air vanilla latte 3 in 1... Dan sekarang, kepala hida tengah ting tong sebelah kiri... Mata pun rasa berpinar dan senak...  Alahaiiii tak tahu la, gara2 makan pizza atau minum air latte tu.. Kuat gak la kafein dalam tu... Mungkin tak sesuai kot makan pizza ngan air macam tu kan...

Nak tak nak, kena gak telan ubat...  Ponstan jadi pilihan tuk hilangkan rasa sakit yang terlampau macam ni..
















Sebelum telan tu, tiba2 ingat pesan mak...
"Kak, kalau sakit kepala jangan makan ponstan... Tahan la sikit, kalau tak pun amik je panadol.."

Dalam hati hida..
"Makkkk... untuk kali ni je... nak tidur dan rehat ngan selesa..." huhuuu...

Hida dah lama tak amik ubat migrain... Awal2 masa Doktor cakap hida ada migrain, sempat la 2 kali amik stok ubat migrain tu... Lepas tu, hida sepenuhnya bergantung kepada ponstan.. Panadol??? Memang xder kesan pada hida.. Tapi sejak sambung belajar balik ni, kerap kali sakit kepala menyerang... Doktor cakap mungkin stress.. errmmm... Kalau dah nak sakit tu, tak stress pun sakit gak.. Doktor pesan jugak, kurangkan minum air berkafein... Yang ni memang hida failed... arrggghh... Bila hida fikir2 kan, pemakanan kita salah satu pengaruh kuat apa jua sakit yang menyerang... Setuju tak??

"Hida... dah sakit kepala tu tak reti2 nak tutup laptop dan tidur.... makan ubat pun tak jalan kalau mata duk ngadap benda ni"

Ok, hampir jam 3 pagi... Selamat malam semua... Ok dah pagi... :)))))

Rabu, 16 Januari 2013

BILA AKU BERBICARA DALAM SEPI


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera....


hujan sudah berhenti
meninggalkan titisan air di pohon-pohon kayu
dedaun itu masih segar menghijau
sesegar pandangan, pendengaran dan pemikiran aku 
mencari sebuah pengertian
bagi merungkaikan semua persoalan

di saat pencarianku kelam dan kabur
aku merasa amat lemah
hingga aku berbicara sendiri
adakah ini suratan dan takdir hidupku??

tanpa sebarang jawapan dan kata-kata
seakan mendorong aku terus berlalu
menjadikan aku seorang yang tewas
rebah dan jatuh dalam perjuangan

saat kakiku kaku dan aku tertunduk mengalah
airmata deras mengalir membasahi wajah
titisan demi titisan sehingga berbakikan sendu
dalam sepi hatiku mempersoalkan
adakah ini yang aku inginkan??
rebah dan tersungkur tanpa mengukur kemampuan diri
adakah ini yang aku mahukan??
mengalah tanpa berusaha dan berjuang
adakah ini yang aku harapkan??
menghampakan sejuta pengharapan

aku berusaha untuk bangkit kembali
walaupun beribu ujian dan dugaan yang datang
memaksa aku terus dalam kegelapan
membutakan mata hati dari melihat sinar
dari mencapai cahaya yang menyuluh perjalananku

detik ini aku bangun
kejutkan diri yang sekian lama terlena
aku kuatkan semangat
aku tabahkan hati demi mereka yang aku sayang
ketika ini jua aku yakinkan diri
aku punya kekuatan dan semangat yang tinggi
aku ada impian dan harapan yang masih jauh
yang sedang aku lalui perjuangannya
terus melangkah dan melangkah
merangkak, berjalan dan berlari


"Pertolongan Allah itu mungkin tidak datang terlalu cepat dan mungkin juga tidak datang terlalu lambat.. Tetapi pertolongan Allah itu selalu datang pada saat yang tepat..."

Selasa, 15 Januari 2013

ENTRY MAKAN-MAKAN... :))

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera....

Banyak nak cerita ni, tapi rasanya lebih nak bercerita pasal makanan... hehee...
Biasa la, Hida baru balik dari kampung...
Bulan ni saja dah 2 kali balik...
Ada peluang balik je lah kan....
Balik kampung kali ni Hida dan family banyak jalan2 cari makan....
Tapi sayang lupa nak bawa kamera bersama.. huhuu...
Tak tahu lah macam mana boleh tertinggal kat rumah...
Telefon?? Hida pakai hp biasa je, janji dapat call dan sms..
Tu yang tak boleh nak amik gmbar...

Hida selalu jugak dengar orang bercakap pasal Burger Bakar...
Balik hari tu, berkesempatan bersama family menikmati Burger Bakar di KB..
Alhamdulillah family pun happy.. :))
Memang sedappppp...

























Burger Bakar Rojak Ayam dan pelbagai jenis air (ikut citarasa masing2)... Kat sini macam2 jenis makanan ada, bukan burger je.. lebih kurang macam food court gtu lah... tapi sebab hari tu memang dah set nak makan burger kan.. so, semua order burger... hehee...




















Ni la Burger Bakar yang sedappp tu.... Harganya RM7.00, tapi kami tambah cheese harganya jadi RM7.70.. order dalam 10 biji burger, takder la lama sangat menunggu... dari roti, daging dan sos semuanya sedap.... memang puas hati... Layanan?? semuanya OKAY.... :))

Sepanjang kat kampung juga, Hida sempat belajar buat kueh ngan mak...
Kueh2 ni memang feveret mak dan ayah...
Kami anak2 pun suka gak...
Apa yang mak ayah suka, kami pun suka.... :))
Tapi........... kalau nak buat sendiri tak mampu lagi..
Kena belajar 2nd round plak.... hehee....


Kenal tak ni kueh apa?? yang putih tu mesti ramai kenal kan.... tu lah kueh koci... feveret adik lelaki... 2 3 talam pun dia boleh abis kan sorang2... sebab tu tiap kali dia balik kampung, mak tak pernah lupa tuk buatkan dia kueh ni... yang warna krim tu plak adalah kueh tepung manis.. ni memang feveret mak dan ayah... dah namanya manis, rasanya pun mesti la manis... hehee.. kalau musim tengkujuh dan hujan2 memang femes kueh ni... ianya diperbuat dari ubi kayu... sepanjang musim tengkujuh ni jugak, mak buat kueh ni tuk jualan.. letak kat kedai kopi mak sedara.. Alhamdulillah, pukul 7.30 pagi ayah hantar.. dalam pukul 9 pagi kueh dah abis...

Bila sampai Tanjung Malim ni terasa nak makan nasi kerabu plak.... huhuu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...