"Ya Allah Ya Tuhanku.... Sesungguhnya kepada Engkau aku meminta dan tempat untuk aku mengadu. Kau lindungilah aku, keluargaku dan teman-temanku serta muslimin dan muslimat daripada kejahatan dan tipu daya syaitan yang di rejam. Kau permudahkanlah segala urusan seharian kami, murahkanlah rezeki kami, berkatilah perjalanan hidup kami. Tunjukanlah kami agar terus berada di jalan yang lurus & diredhai Mu Ya Allah. Sesungguhnya hanya kepada Engkau aku berserah... Aamiin..."

Jumaat, 29 Mac 2013

APA YANG PENTING?? KERJASAMA

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Minggu ni sedikit sibuk dengan pre-presentation proposal kajian.. Setiap hari berkunjung dan jadikan library tempat bertapa.. 1st pre-presentation dah selesai.. Alhamdulillah penyelia banyak bagi tunjuk ajar dan komen serta kritikan membina.. Pelbagai soalan yang diajukan.. Dari situ idea demi idea datang mencurah-curah.. Isnin minggu depan 2nd pre-presentation pula untuk melihat hasil pembetulan 1st pre-presentation lepas.. Pagi tadi berkesempatan menghadirkan diri ke idea presentation, 4 orang pelajar PhD dan 2 orang pelajar Master.. Alhamdulillah banyak juga idea dan pengalaman serta maklumat yang diperolehi dari pensyarah2 dan juga teman2 seperjuangan.. Walaupun hanya melihat, dari situ kita akan dapat kekuatan bila tiba giliran kita suatu hari nanti, InsyaAllah.. InsyaAllah 2 minggu dari sekarang iaitu 12hb April 2013, Hida dan roomate akan present idea.. Terasa juga la gementar walaupun baru tetapkan tarikh.. Macam ni la orang yang lemah semangat.. hehee.. Terpaksa tangguh plan nak balik kampung sehingga present idea.. :((

Sebenarnya Hida bukan nak bercerita pasal presentation sebab ada perkara yang Hida nak sangat tanya pendapat dan nasihat dari teman2 blogger semua berhubung masalah yang sedang Hida hadapi dengan kerenah housemate.. Ya Allah dah tak tertahan dengan sikap2  2 3 orang penghuni dalam rumah ni.. Inikah sikap bakal pendidik?? Mula-mula masuk dulu, rumah ni dah ada penyewa.. So, kiranya mereka lebih senior la.. Tapi lebih muda dari Hida.. Walauapapun Hida tetap hormat mereka sebagai orang lama..

Setelah beberapa bulan, kiranya sekarang Hida dah semester 2.. Sikap mereka membuatkan Hida rasa nak marah tapi Alhamdulillah Hida masih dapat tahan dan sabar.. Kawasan perumahan kami memang pihak perbandaran dah tetapkan hari dan masa pungutan sampah.. Kiranya semua orang dah tahu.. Tapi setiap kali sampah dalam tong sampah kat dapur penuh kadang2 sehingga melimpah dan ada sisa2 makanan terjatuh atas lantai mereka tetap tak peduli.. Ini akan mengundang kehadiran tikus yang sememangnya tiap2 malam Hida dengar kat atas siling.. Mereka rajin masak tapi sayang mereka tak peduli tentang kebersihan tu.. Awal2 dulu Hida minat gak masak tapi sebab2 inilah Hida jadi malas.. Roomate nasihatkan Hida jangan ambil peduli dan biarkan saja sampah tu kat situ.. Tapi Hida tak sanggup, kita serumah dan bau tu semua kita akan hidu.. Lagipun dapur tu berdekatan bilik air, nak tak nak Hida akan nampak.. Hida sabar dan terus jalankan kerja2 jadi pemungut sampah kat rumah walaupun secebis kertas Hida tak buang dalam tong sampah kat dapur tu (sebab depan bilik Hida dah ada tong sampah)..

Buang sampah, gantikan plastik baru dan sapu sampah dan abuk2 ruangan bilik tv dan dapur Hida buat macam biasa.. Sebelum ni gilir2 ngan roomate tpi dia pun dah give up.. Tapi 2 3 hari ni Hida akui terlalu penat.. Balik dari library, tengok2 kat dapur tong sampah penuh dan melimpah-limpah.. Rambut bertaburan kat lantai.. Ya Allah, niat Hida nak buat kerja2 tu semua tanpa rungutan hilang.. Rasa marah, geram dan serabut berlegar-legar di fikiran Hida.. Mereka bukan sibuk, kelas cuma 2 3 hari seminggu.. Siap boleh lepak tengok tv dan bergelak tawa.. Tengok keadaan mereka membuatkan Hida rasa membuak2 nak marah depan2, tapi sisa kesabaran Hida masih ada.. Bila ingat pada kerenah mereka ni Hida rasa nak menangis (tu je kot yang mampu Hida buat.. huhuu).. Susah sangat ke nak bagi kerjasama?? Susah sangat ke nak jaga kebersihan rumah sendiri?? Ya Allah, Hida cuma minta diberikan kesabaran dalam menghadapi dan menangani masalah ni.. Hida tak nak cari gaduh dan masalah.. Hida tak nak bermasam muka.. Tapi Hida takut jika suatu hari apa yang Hida tahan ni menjadi beban kepada diri sendiri..




Macam mana caranya untuk Hida tangani masalah ni?? Hida tak kuat nak tegur dan nasihat mereka.. Hida memang lemah bab ni.. Nak pindah rumah bukan senang nak cari yang dekat dengan kampus.. Rasanya ini yang paling strategi.. Hida jalan kaki je ke kampus.. Fikirkan hal ni buat Hida tak boleh nak fokus pada kajian.. Dah la 2 3 minggu ni Hida perlu bergerak terlalu pantas.. Paksa diri fokus juga untuk capai target 2 1/2 @ 3 tahun pengajian.. Hida bukanlah nak buka aib teman serumah, sebab Hida sayang dan tak nak ada masalah timbul antara kamilah Hida masih bertahan.. Hida risau juga jika kesabaran Hida ni meletup.. Orang pendiam ni kalau kesabarannya di cabar memang tak terjangkau tindakannya nanti.. (kononnya la tu.. hehee)...

Okay la, masa tuk bermanja2 bersama jurnal dan thesis.. Harap2 dapat la fokus... InsyaAllah.. Doakan semoga segala urusan Hida dipermudahkan ya.. :))

Rabu, 27 Mac 2013

KESEMPURNAAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Kita harapkan cahaya menerangi kegelapan..
Kita tinggalkan lampu nian untuk menggapai bulan dan bintang..
Tanpa kita sedar ianya terlalu jauh untuk di capai..
Kita putuskan bulan dan bintang hanya kerlipan cahaya..
Kita tekad mengejar sang matahari...
Alasan kita, matahari menyinari tanpa ada kegelapan..
Akhirnya kita penat dengan pencarian tersebut..
Dan kita akui kelemahan diri..
Akui diri sendiri yang sentiasa mencari kesempurnaan,
tanpa rasa bersyukur dengan nikmat yang diberi...

Tak perlu menagih kesempurnaan jika diri tak pernah menghargai..

Rohaida binti Ibrahim
27hb Mac 2013
07:35pm


Isnin, 18 Mac 2013

JALAN-JALAN CARI MAKAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Tiada niat untuk mengulas panjang.. sekadar nak berkongsi tempat serta menu yang Hida dan family singgah petang tadi.. Lagipun Hida tak sempat nak ambil gambar.. So, Hida wat carian kat google dan jumpa beberapa keping gambar menu yang sama kami sekeluarga makan tadi.. Kalau nak tahu lebih lanjut singgah la kat blog Kakcik Seroja..


Pecal Lele.. Gambar di ambil dari blog Kakcik Seroja..

Petang tadi Hida, mak dan adik bongsu serta abang ipar hantar kakak berkursus kat hotel Flamingo.. Dah terbabas ke sana, mak nak jumpa adk bongsu dia kat Taman Dagang, Ampang.. Kebetulan Pak Su tak sihat dan tak kerja.. Sesampai rumah Pak Su, dia ajak makan kat luar.. Destinasi pilihannya adalah kedai makan Pecal Lele kat Kampung Pandan.. Menarik jugak suasana kat sana.. Rasa macam duk kat kampung plak.. Tapi sebelah tu kereta tak putus2 kat atas jalan raya...

Pilihan makanan untuk semua orang Pak Su yang order.. Semua sama iaitu pecal ayam, cuma airnya saja berbeza.. Alhamdulillah rasa makanan tersebut tidak menghampakan kami sekeluarga.. Memang best lah terutama sambal dia.. Pedas tapi terbaik... Kebetulan Hida ni memang peminat makanan pedas2.. Simple tapi sedapppp.. Itulah komen Hida buat pertama kali makan kat situ.. Mak pun cakap sedap.. Kalau mak kata sedap memang sedaplah tu..


Menu yang menjadi pilihan kami semua.. Gambar di ambil dari blog Farah Hanis..


**Mungkin lain kali boleh pergi lagi.. Kebetulan bakal adik ipar pun orang area situ jugak.. hehee..

Selasa, 12 Mac 2013

TUDUNG BAWAL MASIH MENJADI PUJAAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah sakit perut yang menyerang beberapa minggu lepas dah sembuh.. Sekarang nak diet kena betul2 study apa yang boleh dan apa yang tidak boleh.. :))

Okey la Hida nak bercerita tentang fesyen.. Ahhhhhhh, biar betul Hida yang tak reti berfesyen ni nak bercerita tentang fesyen?? Hahahaa.. Sendiri tanya sendiri jawab ya.. Bukan fesyen apa pun, Hida cuma nak berkongsi berkenaan fesyen tudung yang telah Hida gunakan sepanjang Hida bertudung..

Sekarang ni dah pelbagai fesyen tudung wujudkan.. Sampai tak terkejar dek fesyen ni.. Tapi kita sebagai kaum hawa dan muslimah ni kena sentiasa beringat jangan sampai mengejar fesyen sampai hukum hakam serta tuntutan sebenar bertudung atau lebih tepat tuntutan menutup aurat kita abaikan..
“Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu dan perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Ahzab: 59).
Hida minat sangat ngan tudung bawal.. Dari dulu hingga kini tudung jenis bawal ni menjadi pilihan.. Walaupun pelbagai jenis tudung ada dipasaran, tudung bawal tetap pujaan hati.. hehee.. Rasanya dah pelbagai jenis bawal dalam simpanan Hida.. Hida teringat akan persoalan seorang teman facebook..

"Bukan ke tudung bawal ni nipis??" Hida akui itu.. Tapi bawal ni pun ada pelbagai jenis.. Kita kena pandai buat pilihan.. Hida cuma nak berkongsi koleksi bawal yang ada dalam almari Hida.. :))


 jenis yang berbatu-batu.. mahal jugak la.. tapi dah tak pakai sbb jenis ni nipis.. buat kenangan je la..


jenis ni agak banyak.. kalau tak silap diberi nama bawal 2 tona.. (kalau salah maaf ya, pndai pakai je.. hehee).. Hida suka jenis ni, senang nak sesuaikan ngan baju.. ianya agk tebal gak..


jenis yang terbaru.. tapi belum ada dalam almari lagi.. hehee.. baru order, insyaAllah esok atau lusa sampai la.. yang ni Hida order ngan teman facebook.. Hida pernah tengok orang pakai, cantik tpi tak pasti kain dia mcm mne.. Puan Rai namanya.. dia juga ada blog.. nanti sudi2 la singgah blog Minda Serigala, tengok tudung apa yang berkenan.. 

Okay lah sampai sini dulu.. kat luar sana hujan lebat, guruh dan kilat.. takut pulak on laptop ni.. 

Selasa, 5 Mac 2013

GASTRIK MENYERANG LAGI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Baru seminggu hida diet, dan hari ke 7 sakit perut yang teramat sangat.. hida dah biasa sakit perut dan kepala.. tapi serius kali ni teramat sakit dan kali pertama sakit seumpama ini.. Semalam sakit tu menyerang masa hida dalam bilik mandi, badan tak boleh nak berdiri dan terpaksa membongkok... badan jadi kaku dan sejuk.. mula tu hida nak gagahkan juga mandi, tapi bila fikir keadaan mcm tu baik hida elakkan dari terkena air.. semalam juga hida bertahan ngan makan ubat tahan sakit je.. dan hari ini, setelah ubat tahan sakit pun tak menjadi, bila batuk terasa urat2 kat perut ni pedih dan menyukarkan pergerakan.. hida sewa kereta tuk ke klinik dalam kampus.. hida terpaksa drive sendri sebab rumate tak berapa cekap nak bawa kete, tapi dia tetap temankan hida.. tak kisah yang tu sbb kereta yang hida sewa ni pun auto.. kalau hida duduk tak terasa sangat sakit tu.. kalau nak berdiri dan berjalan je sangat sakit..

Sesampai di klinik, alahaiii ramainya pesakit hari ni.. hampir setengah jam nombor giliran hida dipanggil.. hida terangkan masalah yang dihadapi kat Doktor.. dan ternyata gastrik menyerang lagi.. hasil diet ke ni?? Doktor tanya hida stress ke belajar PhD ni.. hida cakap mungkin la.. kalau hida cakap hida diet apa lah komen Dokor tu nanti kan.. huhuu.. Doktor cakap perut hida dah penuh ngan gas sebab 2 hari tak makan.. memanglah sepanjang sakit 2 hari ni hida takder selera.. cuma minum air je.. Doktor minta hida rehat dalam wad dan minum ubat kapur (maaf hida tak ingat nama ubat tu).. tapi hida minta tuk balik je dan makan kat rumah..

























Doktor pesan kalau 2 3 hari rasa sakit tu masih sama hida dikehendaki ke klinik tuk pemeriksaan lanjut.. sehingga sekarang sakit tu masih terasa.. terutama bila hida bangun, berjalan dan batuk.. tak tahu la apa yang tak kena dengan perut ni.. mudah2an tiada apa yang serius..

esok hida ada bengkel Graduate On Time (GOT) kat kampus.. tak tahu la macam mana nanti.. doakan hida cepat sembuh ya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...