"Ya Allah Ya Tuhanku.... Sesungguhnya kepada Engkau aku meminta dan tempat untuk aku mengadu. Kau lindungilah aku, keluargaku dan teman-temanku serta muslimin dan muslimat daripada kejahatan dan tipu daya syaitan yang di rejam. Kau permudahkanlah segala urusan seharian kami, murahkanlah rezeki kami, berkatilah perjalanan hidup kami. Tunjukanlah kami agar terus berada di jalan yang lurus & diredhai Mu Ya Allah. Sesungguhnya hanya kepada Engkau aku berserah... Aamiin..."

Isnin, 2 Jun 2014

ADAB BERJIRAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Hidup berjiran ni pun kena belajar jugak. Hormat antara satu sama lain. Memang tak ada dalam silibus pembelajaran (masa sekolah dulu maybe ada, adab berjiran) tapi semua tu normal dan pelajarannya secara tidak langsung. Kalau tak ada sikap hormat menghormati rasanya baik duk dalam hutan. Oppsss maaf, penghuni dalam hutan pun reti hormat antara satu sama lain.



Sebenarnya hal ni dah hampir beberapa bulan, tapi kami seisi rumah ni masih boleh bertahan. Tapi malam tadi memang dah agak melampau sikap jiran kami. Jam 10 dah mula bising. Ok, kami masih boleh sabar sebab kiranya jam 10 tu masih awal la kan. Nak marah pun nanti kata tak remaja dan sporting (remaja la sangat).. Jam 12 tengah malam suasana makin menjadi-jadi. Suara lelaki dan perempuan bersilih ganti berteriak menyanyi dan petikan gitar. Hida sewa sekitar taman perumahan bukan sahaja didiami oleh pelajar tapi pelbagai peringkat umur dan ada yang berkeluarga. Geng rumah Hida dah tak mampu nak sabar tapi dia bagi masa sehingga jam 1 pagi. Kebetulan semalam kami penat sangat dengan keadaan semua sakit perut sebab siang hari tu makan nasi mentah kat kenduri kendara. Tambahan ngan kebisingan tu sakit kepala pun ada juga.

Jiran kami semua perempuan dalam 7 ke 8 orang satu rumah, semuanya pelajar. Ya, bakal guru. Mula-mula, Hida ngan geng rumah ingat mereka tengah rehearsal sebab sekarang ada course yang sibuk dengan grand dinner, maybe la ada persembahan kan. Tapi lain macam je budak-budak ni memekak pepagi buta. Tepat jam 1.30 pagi, member pakai sesopannya, buka pintu dengan penuh sopan juga tegur mereka semua (dalam anggaran 15 orang, lelaki dan perempuan) yang duk ber picnic depan rumah.

"Dik, boleh perlahan sikit tak? Lagipun sekarang ni dah jam 1.30 pagi. Respect la sikit jiran tetangga ni. Kita kan duk berjiran. Lagipun kesian kat rumah sekitar ni yang ada anak2 kecil dan pakcik makcik"

Yang lelaki ok la pandang gak muka member ni, tapi yang perempuan buat donno (ada ke dalam kamus word ni?.. hehee) je. Sepatah pun mereka semua tak cakap. Member masuk je rumah, mereka start memekak balik. Member hilang sabar tapi bagi peluang dalam setengah jam lagi kalau tak diam or bersurai kami tekad nak kol polis. Nasib baik 15 minit lepas tu bunyi bye-bye daripada geng lelaki nak balik. Geng lelaki ni duk depan rumah kami je, kiranya semua jiran la. Baru la kami dapat tidur. Lena?? Memang tak la ngan keadaan sakit perut dan sakit kepala.. Huhuu.. Sabar je la..



Seawal pagi Hida dan geng rumah keluar sebab nak cari sarapan dan ada urusan kat ATM. Kami semua terkejut dan amat terkejut sangat-sangat terlihat botol2 arak sekitar tong sampah depan rumah jiran. Bukan nak busy body sebab tong sampah tu sebelah kereta Hida. So, memang akan ternampak la benda tu semua. Ok, maaf tak bagitahu awal2, jiran Hida non-muslim. Kiranya hal 'minum' ni kali pertama pada pandangan kami. Think positive?? Sebab kami tak nampak mereka minum?? Persolaannya siapa yang letak botol2 tu semua?? Ok, fine tak payah fikir semua tu. Topik utama sebab bising tengah2 malam yang kami tak boleh terima. Tapi kes 'minum' ni pun kalau report memang kena tatatertib kot (maaf tak sure). Ini ke sikap 'bakal2 cikgu' (termasuk geng lelaki)??. Tak ada rasa hormat dan tak ada rasa perikemanusiaan.  Kalau macam ni, jangan salahkan pelajar kalau mereka bersikap buruk dan tak hormat cikgu.

Bagi Hida tak ada alasan untuk kita tidak menghormati antara satu sama lain walaupun kita berlainan agama, bangsa atau negara. Setiap agama memberi penekanan kepada sikap hormat ni kan apatah lagi kita dibawah satu bumbung IPTA yang melahirkan bakal2 pendidik.



Harap-harap lepas ni tak ada la kes macam ni lagi. Kesian jiran tetangga. Kebetulan minggu depan Pakcik sebelah rumah akan keluar wad (baru lepas operate patah peha), lagi la nak banyak rehat. Apa yang penting KERJASAMA. Sikap kita terhadap tetanggga. Duk jauh dari family ni, tetangga la yang akan bantu susah senang kita terutama kecemasan. TAK RUGI KITA BAIK DAN HORMAT TETANGGA.

Sekian, luahanku.. :-)

2 ulasan:

Sharinginfoz berkata...

hidup berjiran ni of course kena hormat-menghormati, kalau tak susahle hidup berjiran kan

HiDa berkata...

Sharinginfoz: tu la, setiap orang kne ada kesedaran hidup berjiran

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...