"Ya Allah Ya Tuhanku.... Sesungguhnya kepada Engkau aku meminta dan tempat untuk aku mengadu. Kau lindungilah aku, keluargaku dan teman-temanku serta muslimin dan muslimat daripada kejahatan dan tipu daya syaitan yang di rejam. Kau permudahkanlah segala urusan seharian kami, murahkanlah rezeki kami, berkatilah perjalanan hidup kami. Tunjukanlah kami agar terus berada di jalan yang lurus & diredhai Mu Ya Allah. Sesungguhnya hanya kepada Engkau aku berserah... Aamiin..."

Khamis, 12 Jun 2014

NASI LEMAK 'I AM MASTERCHEF'

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Nasi lemak 'I AM MASTERCHEF'?? Layan video kat bawah dulu..


Hehee.. Bangga jugak bila nasi favourite dan masakan famous negara kita di angkat sehingga menjadi JUARA ANTARABANGSA.. Tahniah Mrs. Catherine Chin Wan Ping Coombes. 

Hari ni mood masak memasak kembali lagi. Malam tadi tiba2 geng rumah nak makan nasi lemak, tapi memalam kat sini susah sikit nak cari nasi lemak. So, kami keluar cari bahan2 tuk masak nasi lemak. Bukan la terus masak sebab tak tahan kelaparan kami singgah KFC. Hehee. Pagi ni lepas subuh bermulalah sesi memasak. Kena masak awal sebab yang mengidam tu nak drive jauh plak. So, sempat la dia makan sarapan sebelum keluar.


Sambal tumis ikan bilis (+ petai), timun, telur, kacang goreng, papadom, dan semestinya kne ada nasi.. Hehee..


Dan inilah hasilnya bila di campur dan letak dalam satu pinggan.. Sambalnya, so pedassssss.. Kalau peminat pedas yang masak memang sah2 la masakan tu akan pedass.. :-)

Sorang lagi geng rumah teringin nak makan kuih topi. Hida pun tak pasti nama sebenar kuih ni. Tapi bila tanya Encik Google banyak jugak namanya.

Kuih Cucur Topi
Kuih Cucur Jawa
Mexican Hat

Sebelum ni nak makan beli je, tak sangka plak nak buatnya senang. Hehee. Walaupun tak secantik yang jual kat kedai, tapi rasanya tu dah hampir sama kot. Janji yang request puas hati.


Hida dapatkan resepi kuih topi dari blog DARI DUNIA DAPURKU. Sorry hasilnya tak sama.. Hehee..

Selamat memasak!!! :-)

1 ulasan:

shameel Iskandar berkata...

saya pulak pakar masak meegi jer. hehehe.Nasi lemak mmg best dibuat sarapan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...